Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του aristera.eu στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ο κύκλος εκδηλώσεων του aristera.eu!

Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη το Στέκι Μεταναστ(ρι)ών φιλοξένησε την πρώτη εκδήλωση – συζήτηση του aristera.eu, του νέου φόρουμ ανοιχτού διαλόγου για την Αριστερά που φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο έκφρασης και συζήτησης πρωτοβουλιών, οργανώσεων, ανένταχτων αγωνιστ(ρι)ών, όλων όσων αντιμάχονται τη διολίσθηση στη βαρβαρότητα.

Τη συζήτηση άνοιξαν η πρώην βουλεύτρια, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 και μέλος της επιτροπής συντονισμού του aristera.eu Ηρώ Διώτη και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Αλέξανδρος Κιουπκιολής.

Δείτε εδώ τις δύο εισηγήσεις:

Χωρίς αποκλεισμούς, με πραγματική ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι και μέλη οργανώσεων της Αριστεράς και ανένταχτοι αγωνιστές, θίγοντας θέματα όπως τα σημερινά καθήκοντα της Αριστεράς και τα συμπεράσματα από τις μάχες των τελευταίων ετών. Εκφράστηκε η ανάγκη για ενότητα, ενώ έγινε συζήτηση για τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πάρει αυτή και τα βασικά πολιτικά ζητήματα που καλείται να απαντήσει.

Ο διάλογος που γίνεται στα πλαίσια του aristera.eu έχει ως στόχο τη σύνθεση ριζοσπαστικών αναλύσεων και την ανασυγκρότηση της Αριστεράς – μιας αριστεράς που να συνδέεται αμφίδρομα με την κοινωνική κίνηση, τροφοδοτώντας την και τροφοδοτούμενη από αυτήν με όρους πραγματικής αναγέννησης στη βάση των κοινωνικών αναγκών, μιας αριστεράς που με ενωτικά, δημοκρατικά και από τα κάτω χαρακτηριστικά θα συγκροτήσει την εναλλακτική προοπτική στη σημερινή ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς.

Το aristera.eu συνεχίζει αυτόν τον διάλογο και διαδικτυακά, αλλά και με αντίστοιχες εκδηλώσεις-συζητήσεις, με επόμενη στάση την Αθήνα.

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
4 Comments
Αρχικό
Τελευταίο Έχει τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
Βασίλης Στύλος

Στο 39:49 λεπτό του βίντεο
…«και η αυτοκριτική είναι μια απαραίτητη συνθήκη όταν τη ζητάμε από αλλού να την κάνουμε κι εμείς όχι όμως, να μην έχει την έννοια της ομολογίας ή του αυτομαστιγώματος αλλά νομίζω να είναι μια δημιουργική αυτοκριτική ώστε στον επόμενο τόνο αυτή η συνδιαλλαγή μεταξύ όλων αυτών των ανθρώπων , αριστερών κινήσεων οργανώσεων κλπ να κάνουν την ήττα λιγότερο πιθανή».
Το ίδιο περίπου διάβασα στο πρώτο mail της 17/10/2023 που λάβαμε από την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου (ΟΕΣΚΕ) που προσφάτως τοποθετήθηκε από την πολιτική γραμματεία.
…«προτείνουμε ως βάση του προσυνεδριακού διαλόγου τις ακόλουθες θεματικές:
Απολογισμός της εκλογικής διαδικασίας με παραγωγική και δημιουργική – κριτική διάθεση»…
Η δική μου προσέγγιση στο ζήτημα της «παραγωγικής» ή «δημιουργικής» αυτοκριτικής είναι πως τούτο θα φανεί στον επόμενο τόνο. Θα φανεί αν η κριτική που δεχτήκαμε και  η αυτοκριτική που κάναμε μετουσιώθηκε σε αλλαγή πολιτικής πρακτικής, διόρθωση δυσλειτουργιών που θα κάνουν την ήττα λιγότερο πιθανή ή την κάναμε σαν τμήμα της πολιτικής μας ταυτότητας απλά για να πούμε πως έγινε.
Επί του παρόντος η αποτίμηση μιας κριτικής ως παραγωγικής είναι υποκειμενική και εδράζεται στο φαίνεσθαι. Το εάν είναι, θα το δείξει η πορεία.
Στο γήπεδο της αυτοκριτικής αυτές οι έννοιες παραγωγική ή αντιπαραγωγική, εποικοδομητική ή αποδομητική κλπ ούτε αντικειμενική υπόσταση έχουν ούτε ευδιάκριτα όρια και θεωρώ πως θα πρέπει να αποφεύγονται διότι υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για την παρεμπόδιση της κριτικής και όχι την ελεύθερη και ακηδεμόνευτη έκφρασή της.
Επίσης είναι απολύτως λογικό και αναπότρεπτο μετά από μια βαριά εκλογική ήττα η κριτική να εστιάζεται περισσότερο σε όλους όσοι απαρτίζουν την ηγετική  ομάδα ειδικά σε ένα πολιτικό χώρο  που διαπνέεται από  το «για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα». 
Οι μόνοι στην αριστερά που ανέκαθεν είχαν δυσανεξία στην κριτική ήταν οι «επαγγελματίες του χώρου» όπως κομματάρχες, επαγγελματίες εργατοπατέρες, επαγγελματίες των κινημάτων, επαγγελματίες νεολαίοι όσοι δηλαδή ασκούν ιδεολογικό βιοπορισμό.
Συντροφικά
Βασίλης
 

image1.jpeg
Zapata

Η συμμετοχή θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά. Θα συμφωνήσω με τον κ. Στύλο ότι οι επαγγελματίες φαίνεται (και όντως ακούγονταν) να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αναλύσεις σαν του κ. Κιουπκιολή πρέπει να προχωρήσουν και ας μην είναι για ευρεία κατανάλωση. Καλύτερα θα δουλέψει όποιος καταλάβει τις συνθήκες, και όπως φαίνεται δεν τις καταλαβαίνει κανείς αρκετά καλά αυτή τη στιγμή.

Μια γενική παρατήρηση ως προς την ανάλυση της συγκυρίας, στην εισήγηση του Αλέξανδρου Κιουπκιολή, εισήγηση που περιέχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος:

– Πέρα από την επιδημιολογική κρίση (covid), τις νέες τεχνολογίες κλπ κατά την γνώμη μου η πιο ίσως πιο σημαντική συνθήκη που σφραγίζει την συγκυρία και ως εκ τούτου που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να αντιληφθούμε στο πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί όχι μόνον μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνικών σχηματισμών είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναδιατάξεις που πυροδοτήθηκαν απ’ αυτόν, ιδιαίτερα στα ζητήματα των τεχνικών της κοινωνικής χειραγώγησης και της έντασης των εθνικισμών (ως εθνικών αναδιπλώσεων για την επίλυση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων).

Δομινικη Μαθιουδακη

Στεγακιτχαπραπραη
Πρεπει ως ΜεΡΑ25 να εξετασουμε το νεο νομοσχεδιο για τα κοκκινα δανεια το οποιο συμφωνα με δικηγορο (κ. Δουσκα στο Κοντρα) εξυπηρετει και παλι τους σερβερ (αρπαχτικα ταμεια) ενω υποτιθεται οτι θα τα περιοριζε (θα ενημερωνονταν καλυτερα οι ενδιαφερομενοι, ποιοι εχουν απαιτησεις, περιορισμους στις ενοχλησεις, αναλυτικη ενημερωση). Αφορα 2.000.000 συμπολοτες μας κ φαινεται οτι ο μομος εχει ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ νομμικες π.χ προσδιοριζει πιοι σερβερ ειναι μομιμοι αποκλειστικη αρμοδιοτητα των δικαστηριων. Κριθαριδη που εισαι;;