4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ | Εσύ τι λες;

Τι είναι η ΕΕ;

Η Ε.Ε. ξεκίνησε, και παραμένει (παρά τις μεγάλες της μεταλλάξεις), ένα καρτέλ μεγάλων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί της (παρά την σημαντική τους εξέλιξη) παραμένουν δέσμιοι αυτού του τεράστιου καρτέλ.

Σε τι συμφωνεί η Αριστερά;

Αυτή η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται!

Η ανάλυση και πρόταση του ΜέΡΑ25:

Πολλοί μας λένε: «Εσείς στο ΜέΡΑ25, επιτέλους ξεκολλήστε με την ΕΕ – αυτή η ΕΕ δεν αλλάζει – ολιγαρχική γεννήθηκε ολιγαρχική θε να πεθάνει. Δεν μεταρρυθμίζεται!»

Συμφωνούμε! Κανένα επιχείρημα, όσο πειστικό και να είναι, δεν «περνά» στις Βρυξέλλες αν πάει κόντρα στα «συμφέροντα». Η ευρωπαϊκή ολιγαρχία προτιμά να δει την Ευρώπη να εξαφανίζεται ως νέα Ατλαντίδα στα βάθη του Ατλαντικού παρά να απωλέσει την υπερεξουσία της. Ναι, η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται. Μόνο να μετασχηματιστεί μπορεί μέσα από συγκρούσεις. Μέσα από την μαζική, υπεύθυνη, ρεαλιστική ανυπακοή. Με εργαλείο ένα διεθνικό κίνημα των πολλών που θα σηκώσει ανάστημα μπροστά στο διεθνικό κατεστημένο των πολύ λίγων.

Εσύ τι λες;

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
10 Comments
Αρχικό
Τελευταίο Έχει τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
John Stakos

Πολύ σωστά. Ωστόσο ο μετασχηματισμος της ΕΕ, δηλαδή η βίαιη και βαθμιαία μεταρρύθμιση της, προς όφελος των λαων, των κινηματων, των εργαζομένων και των συμμάχων της είναι μια μη ρεαλιστική ιδεα. Ο διεθνισμος και η αλληλεγγύη των συλλογικών παραγωγών (κολεκτιβες, κοινωνικοποιημενες επιχειρησεις, δημοσιες εταιρίες υπο εργατικό ελεγχο, αστικοί συνεταιρισμοι, κλπ) ειναι η αναμφισβητητη προϋπόθεση μιας αλλης ευρωπαϊκής ένωσης.. Και καλό θα ηταν να προπαγανδιζεται η θεση της αμεσης αντικατάστασης της βάζοντας τα κοινωνικά, ταξικά και παραγωγικά προαπαιτουμενα πριν οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Τελος, βρίσκω επικαιρη την ονοματοδοσια της δικης μας ΕΕ (πχ σαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.. ) και ίσως κάποτε ενα δίκτυο λαϊκών ευρωπαϊκών συλλογικοτητων, δημιουργων και πολιτικων εκπροσωπων μας, να λειτουργεί σαν μεταβατική σκιώδη κυβέρνηση ανταγωνιστική στην παρούσα ολιγαρχικη ΕΕ

Nikolaos Ts

Θεωρώ ότι η ΕΕ είναι η κύρια αιτία σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο για την παρακμή που ζούμε ως ελληνικός λαός τα τελευταία 13 χρόνια.Απο το πρώτο μνημόνιο ως σήμερα.Δεν Θεωρώ ότι μεταρρυθμιζεται ούτε ότι αλλάζει με κινήματα και εκλογές.Πανω από όλα όπως λέτε και παραπάνω είναι ένα φιλελεύθερο οικοδομημα και δεν μπορεί ποτέ ουσιαστικά να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

Ακόμα και ομοσπονδία να γίνει, και σοσιαλιστικό κόμμα να κυβερνάει στην ΕΕ πάλι η Ελλάδα επαρχία θα είναι και φτωχότερη σε σχέση με το κεντρο.Ισως να μην είμαστε σε αυτά τα χάλια αλλά και πάλι όλη η κυβερνητική εξουσία θα είναι όχι στην Αθήνα αλλά ακόμα χειρότερα στις Βρυξέλλες.Και πάλι ειδικευμένοι νέοι θα μεταναστευουν,πάλι θα υπάρχει ανεργία και υπόαπασχόληση.

Πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και ευροζωνη και ΕΟΚ, να κόψουμε επαφές με το παρακμάζον μετά το 2008 χρηματοπιστωτικο σύστημα και να ακολουθήσουμε πολιτικές εθνικής ανασυγκροτησης σε δημοκρατικό πλαίσιο πάντα.
Δυστυχώς σημερα αυτό είναι ως πιθανότητα πιο μακρινό από ποτε ακόμα και μέσα στην αριστερά.

Γιάννης Περδίκης

Το ερώτημα αυτό έχει τεθεί δυναμικά ήδη από την αρχή της κρίσης. Σίγουρα δεν είναι ένα ερώτημα που απαντάται εύκολα. Ο μοναχικός δρόμος της απεξάρτηση από την Ε.Ε. που ελάχιστοι προτείνουν και το πιστεύουν πραγματικά, ίσως είναι η κατάλληλη λύση, αρκεί να μην σημάνει τον απομωνοτισμό της Ελλάδας. Χρειάζεται πραγματικός διεθνιστικός αγώνας και επαφές τόσο με φιλικές δυνάμεις εντός Ε.Ε. , όσο και με άλλες χώρες για να πετύχει ένα τετοιο εγχείρημα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προκρίνεται το σύνθημα της Ευρώπης των λαών, όχι εντός αυτής της Ε.Ε. αλλά απέναντι σε αυτήν.
Συγχαρητήρια σε κάθε περίπτωση, για την δημιουργία αυτού του φόρουμ ανταλλαγής απόψεων

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μπράβο που ανοίγετε το διάλογο για το θέμα της ΕΕ!
Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και για το ευρώ. Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ είναι από την ίδια τη φύση της νεοφιλελεύθερη και ιμπεριαλιστική. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ /ΕΕ ήταν καταστρεπτική για την ελληνική οικονομία και εκμαυλιστική για την κοινωνία. Διαβάστε το βιβλίο του αείμνηστοι Ηλία Ηλιού “ο λάκκος των λεόντων”. Πόσο δίκιο είχε…
Η παραγωγική ανασυγκρότηση εντός ευρώ και ΕΕ είναι αδύνατη, διότι ακόμα και μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έχει στα χέρια της κανένα από τα 5 στοιχειώδη εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής (εμπορική, βιομηχανική, νομισματική, συναλλαγματική, δημοσιονομική).
Το πώς θα απεμπλακούμε από αυτά τα δεσμά δεν είναι μια εύκολη συζήτηση, ούτε μπορεί να γίνει μονομιάς, ούτε μπορεί να δοθούν απαντήσεις χωρίς να γνωρίζουμε τα πολιτικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά δεδομένα της στιγμής που θα τεθεί πραγματικά το ζήτημα εξόδου. Όμως ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από μια πορεία ρήξεων με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Δομινικη Μαθιουδακη

Νομίζω ότι αυτός ο ορισμός της Ε.Ε είναι υπεραπλουστικος. Η Ε.Ε. παρά την ολισθη της σε αρουγο του ΝΑΤΟ σημερα με την χαλια ηγεσία της, αποτελεί ένα καταπληκτικό πεδίο γνωριμίας και συννενοησηςτων λαών της Ευρώπης, που μόνο αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο αιματοκυλισμα των λαών της , όπως αυτό συνεβει τον 20 αιώνα.

Η πρώτη μου ερώτηση όταν εντάχτηκα στο Μέρα, ήταν αν ήμαστε υπέρ της Ευρώπης και η απάντηση ήταν “ακριβώς επειδή αγαπάμε την Ευρώπη, φτιάξαμε το Diem”.
Εάν από αυτή τη θέση περάσαμε στη θέση εξόδου της Ελλάδος από την Ε.Ε, καλό είναι να το γνωρίζουμε αν και το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω περιθώριο ποίηση του κόμματος και του Πανευρωπαϊκό κινήματος με άλλες αποχωρήσεις, ενός κόμματος που άρχισε ως πλουραλιστικο και καταντάει ως γκρουπουσκολο, άλλο ένα, των διαφόρων ΚΚΜΛ, με τη διαφορά ότι έχει ένα Πανευρωπαϊκό κίνημα και κάποιους έξυπνους επικεφαλής.
Αν η σημερινή Ε.Ε είναι φιλελεύθερη, είναι επειδή η δεξιά κυριαρχεί σήμερα στις κυβερνήσεις της. Είναι δημοκρατία, το λιγότερο χειρότερο σύστημα.

Προμηθέας

Μου φαίνεται πως το κείμενο σας έχει μια αντίφαση. Απο τη μια λέτε οτι δεν μεταρρυθμίζεται η ΕΕ, αλλά απο την άλλη λέτε μόνο να μετασχηματιστεί μπορεί μέσα απο συγκρούσεις. Διαφωνώ. Το μόνο που πρέπει σε αυτή την ΕΕ είναι η ολική διάλυση και μετά η δημιουργία κάτι διαφορετικού.

mikys

Απαιτείται ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε. και κοινές πολιτικές με ίδια υπηκοότητα, την ευρωπαική. Μετατροπή της Ε.Ε. σε δημοκρατική κι όχι ολιγαρχική.

Δομινικη Μαθιουδακη

Συμφωνω

Γιούλη

Δεν μπορεί πλέον να εκφράζεται διγλωσσία. Συμφωνώ με τη θέση απόλυτα και τούτο σημαίνει ότι με αυτή την ΕΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ευρωπαιστές.
Με λίγα λόγια, είναι προτιμότερο να διαλυθεί.
Μεταρρύθμιση είναι φυσικά ανέφικτη!

Δομινικη Μπαρνευ Μαθιουδακη

Ως προς τις ευρωπαικες εκλογες και την προταση στο συνεδριο του ΜεΡΑ25 να υπαρξει εναλλαγη στη θητεια στις Βρυξελλες καθε 18 μηνες:

  • υπαρχει ενα πρακτικο προβλημα. Οι μισθωσεις κατοικιας προβλεπουν 3 χρονια μισθωσης με προκαταβολη 3 μηνων ενοικιο. Ειδαλλως πρεπει να στραφει κανεις στις βραχυπροθεσμες μισθωσεις επιπλωμενων διαμερισματων που ειναι και πιο ακριβες.
  • Δευτερον η λειτουργια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου ειναι αρκετα περιπλοκη οπως και εκεινη των ευρωπαικων θεσμων. Θεωρω λοιπον οτι η αναλλαγη σε μια θητεια 4 ετων μπορει να γινει μονο μια φορα στο μεγιστο δηλαδη 2 και 2 ετη, ωστε να μπορει κανεις να μαθει να κανει τις συμμαχιες του, να δουλεψει σε μια η περισσοτερες επιτροπες.
  • Αυτα βς προς το πρακτικο σκελος της προτασης μας.