6. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ | Εσύ τι λες;

Η μετανάστευση προϋπάρχει ιστορικά οποιασδήποτε έννοιας δικαιώματος. Ωστόσο, η  μετακίνηση των ανθρώπων για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, για να ξεφύγουν από πολέμους, πείνα, φτώχεια δίωξη, κλιματική συνθήκη είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και οφείλουμε με κάθε τρόπο να το υπενθυμίζουμε και να το υπερασπιζόμαστε.

Ποια η κατάσταση σήμερα;

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και εφάρμοσε ως κυβέρνηση, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αποτελεί την προβληματική ρίζα του ζητήματος, όχι την επίλυσή του. Με αυτήν, η ΕΕ αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα και την πληρώνει αδρά για να εμποδίζει τους πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο στην ΕΕ (δεσμοφύλακα των κατατρεγμένων δλδ). Αντίστοιχες, παράνομες και αποκρουστικές συμφωνίες επιχειρούνται σήμερα με την Τυνησία και την κατακερματισμένη Λιβύη. Έτσι, η μοίρα που επιφυλάχθηκε για τη χώρα μας είναι εκείνη του εφεδρικού δεσμοφύλακα της ΕΕ («ασπίδα» της ΕΕ κόντρα στους «βάρβαρους», όπως είχε πει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε τι συμφωνεί η Αριστερά;

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας και την προστασία μας. Η Αριστερά αποκαλύπτει ως φασιστική και κάλπικη την ψευτο-αριστερή, ψευτο-μαρξιστική θεωρία ότι η μαζική μετανάστευση είναι όπλο του Κεφαλαίου και των οργάνων της παγκοσμιοποίησης, ότι πρόκειται για μια συνομωσία που στοχεύει στην «Μεγάλη Αντικατάσταση» των γηγενών πληθυσμών με «άλλους», υποδεέστερους λαούς.

Η θέση και πρόταση του ΜέΡΑ25

Για το ΜέΡΑ25 δεν υφίσταται διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Είτε τρέχει να γλυτώσει από τις βόμβες, την καταπίεση ή την πείνα, χρήζει αλληλεγγύης και διεθνούς προστασίας. Εφόσον τους ξένους εργαζόμενους τους αγκαλιάσουν τα εγχώρια συνδικάτα και τους εντάξουν στις τάξεις τους, μόνο ισχύ έχουν να προσφέρουν στους προοδευτικούς των χωρών μας. ΒΕΤΟ λοιπόν στα όργανα της ΕΕ, μέχρις ότου ανοιχτεί και επιλυθεί το θέμα στην πραγματική του ανθρωπιστική βάση: συλλογική διαχείριση, κατανομή των νεοφερμένων σε όλη την ΕΕ, Ευρώπη ανοιχτή και όχι μισανθρωπική, σύνορα ανοικτά μεν ελεγχόμενα δε.

Εσύ τι λες;

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
10 Comments
Αρχικό
Τελευταίο Έχει τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
Συμεών Κωνσταντινίδης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Μεταναστευτικό:

Εκτιμώ ότι στο ΜεΡΑ 25 θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο στο ζήτημα των ασφαλών εισόδων, της χρηματοδότησης και, κυρίως, πού θα διοχετευτούν οι πόροι, αλλά και στο θέμα της άσκησης πίεσης προς την Ε.Ε.

Οι ασφαλείς δίοδοι εισόδου εξασφαλίζουν την ανθρώπινη ασφάλεια και αξιοπρέπεια των κατατρεγμένων ανθρώπων, τη μείωση των χρημάτων που ζητούν οι διακινητές (και μεσοπρόθεσμα την εξάλειψή τους), ενώ, παράλληλα, καθώς οι άνθρωποι δεν θα παλεύουν να εισέλθουν στη χώρα από τα πιο απίθανα και επίκινδυνα σημεία (βλ. Πύλος) το κράτος θα εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο σε σχέση με το ποιός μπαίνει στη χώρα, από πού έρχεται, πού θέλει να πάει κλπ.

Όσον αφορά τους πόρους, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η πρόσληψη νέου & περισσότερου προσωπικού, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και γενικότερα της τεχνολογίας είναι σε θέση να επιταχύνουν τις διαδικασίες στον υπέρτατο βαθμό και να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, στις (νέες και αξιοπρεπείς) δομές προσωρινής φιλοξενίας θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική & ψυχολογική περίθαλψη, οι οποίες πολλές φορές σήμερα είναι ανεπαρκείς σε βαθμό εγκλήματος, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να δίνεται και η απαραίτητη αρωγή στους ανθρώπους να εγκλιματιστούν στις νέες σύνθηκες, μέσα από την εκμάθηση, για παράδειγμα, μερικών χρήσιμων ελληνικών λέξεων και φράσεων, την αναφορά σε ορισμένες πτυχές της κουλτούρας και του συντάγμάτος μας που ενδεχομένως να διαφέρουν αρκετά από τα αντίστοιχα των χωρών προέλευσής τους ή οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο στην πράξη.

Τέλος, όπως αναφέρεται και σε άλλη Ενότητα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της Ε.Ε. είναι η ρήξη. Εντός αυτού του πλαισίου προτείνω την έκδοση διαβατηρίου προς όποια χώρα επιθυμούν να μεταναστεύσουν (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο) οι άνθρωποι που δικαιόυνται άσυλο, με σκοπό – υποχρεωτικά επί της ουσίας – η Ε.Ε. να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

Συμεών Κωνσταντινίδης,

Πολιτικός επικοινωνιολόγος, απόφοιτος τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε.

Διπλωματούχος μεταπτυχιακού προγράμματος “Πολιτική & Διαδίκτυο”

Moustaka Evangelia

Δυστυχώς ο κόσμος τρομάζει με τις θέσεις μας στο μεταναστευτικό και μας απορρίπτει γι’αυτό. Εν ολίγοις ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας

Γιώργος

Μένω στο Βέλγιο και δεν μπόρεσα να ψηφίσω. Αν ήμουν Ελλάδα θα ψήφιζα σίγουρα μέρα25. Στο μεταναστευτικό δε συμφωνώ με τη θέση του κόμματος, αλλά συμφωνώ σχεδόν σε όλα τα άλλα! Το θέμα είναι να καταλάβει η αριστερά, άρα και το μέρα25, ότι ανοιχτά σύνορα χώρις όρους, δεν αποτελεί αριστερή θέση. Πείτε μου μια σοσιαλιστική δημοκρατία του παρελθόντος, που να είχε ανοιχτά σύνορα…! Άρα δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή την υπερθεμάτιση στα ανοιχτά σύνορα… Καλό είναι σαν αριστερά να επιρασπιζόμαστε τους αδύναμους, όπως ανθρώπους κάθε είδους σεξουαλικού προσανατολισμού (άλλο θέμα αύτο…), αλλά η υπερθεμάτιση δεν έχει κάποιο νόημα, κατά την άποψή μου.

keramidogavros

Φυσικά και όταν μιλάμε για ανθρώπους δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. το πρόβλημα δεν είναι αυτό. το πρόβλημα κατά την άποψη μου είναι ότι φαίνεται να έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός παράνομων προωθήσεων όπου διακινούν μετανάστες πλουτίζοντας. είδαμε τι έγινε στην Πύλο και πόσα άλλα γίνονται όπου κοινός παρονομαστής είναι οι θάνατοι και οι αντιξοότητες.

Κωνσταντίνος Ρολάκης

Καλημέρα, ονομάζομαι Κωστας και ειμαι ενας απλος πολιτης. Δεν ειμαι μέλος του μέρα25. Ουτε ανήκω στην αριστερά, για την ακρίβεια δεν αισθάνομαι ότι ανήκω πουθενά. Εχω ψηφίσει παλια ομως μερα25 και θεωρώ πολλές απο τις θεσεις για την οικονομία και το περιβάλλον ενδιαφέρουσες. Θα ηθελα λοιπον χωρις κανενα δόλο να συμβάλλω στη συζήτηση την οποία προσπαθείτε να ξεκινήσετε παρουσιαζοντας την δικη μου οπτική γωνία για την κατεύθυνση που θα “επρεπε” για μενα να εχει η παγκόσμια αριστερά, λαμβάνοντας ομως υπόψιν οπως λεει και ενας αριστερος φιλος μου οτι οι παγιωμένες αποψεις δεν αλλαζουν. Με λιγα λογια δεν εχω ελπιδα οτι θα αλλάξετε τις αποψεις σας αλλα θα ηθελα να σας εξηγήσω μεσα απο καποιο αλλο πρίσμα πως ισως βλεπουν κάποιοι δυνητικοι ψηφοφοροι σας το ζήτημα.

Καταρχήν η θέση μου σχετικα με τον διεθνισμο και το μελλον της ανθρωπότητας ειναι ξεκαθαρη. Απο επιστημονική πλευρά ο διεθνισμος ειναι μονοδρομος. Και θα μπορουσε κάποιος να ρωτησει το γιατι. Μα γιατι πολυ απλα καποτε η ανθρωπότητα θα περασει απο το 0,7-0,75 του πολιτισμού τύπου 1 στη κλιμακα του Kardashev στην κλίμακα του πολιτισμού τυπου 2 ή τυπου 3 (αν φυσικα εως τοτε δεν εχει γινει εξαφανίσει τον εαυτο της) που σημαίνει οτι θα ειναι ενας διαστημικός πολιτισμος στον οποιο έννοιες οπως εθνη και θεσμοί οπως οι εκκλησίες (δεν αναφέρω “θρησκείες” γιατι ειναι μια εσωτερική υποθεση οπως καθε φιλοσοφία) δεν θα μπορουν απλα να επιβιωσουν για τεχνικούς λογους (δεν μπορεις να εχεις διαφορετικά εθνη, φυλες και θρησκευτικές τελετουργίες σε ενα ταξιδι αποικισμού καποιου πλανήτη, οταν αναγκαστούμε να “μεταναστευσουμε” απο τον δικο μας, που ίσως διαρκέσει εκατοντάδες χρονια μεσα σε ενα διαστημοπλοιο). Αρα ναι η θεση της αριστερας στο διεθνιστικο κομμάτι κατ αυτην την έννοια ειναι οχι μονο σωστη αλλα μονοδρομος.

Παμε ομως σε κατι πρακτικο και σημερινό και οχι ουτοπικό και μελλοντικό. Αυτη τη στιγμή ο τροπος που επιχειρείται ο διεθνισμος και που προωθείται απο την διεθνιστικη αριστερα δεν ειναι μονο απαραδεκτος αλλα μας πηγαινει ως ειδος πισω και γυρίζει μπουμερανγκ στην παγκόσμια αριστερά, ακόμα και τη μη διεθνιστικη. Και αυτο γιατι πολυ απλα η αριστερά για διάφορους λογους (μπορει ο συντάκτης του κειμενου να κατατάσσει ως συνομοσιολογια αυτους τους λογους αλλα εγω θα του υπενθυμίσω οτι η ελληνική επανάσταση και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησαν απο μια συνομοσια μερικών ανθρώπων, έχοντας βεβαια και βαθύτερες αιτίες) αγνοει πληρως τα πραγματικα προβληματα που εχουν σημερα οι πολυπολιτισμικες κοινωνιες της Ευρώπης και η ένταξη των μεταναστών, ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης πολιτισμων διαφορετικης ιδεολογιας (ναι θα πω ιδεολογιας και οχι φυλής, γιατι για τον μη ακραίο πολίτη η διαφορά ειναι ΜΟΝΟ ιδεολογική και οι διαφορετικές κουλτούρες μπορει να ερμηνευτουν και ως ιδεολογιες) που εχουν ως αποτελεσμα τη δημιουργια γκετο. Οι γκετοποιησεις βεβαια γινονται βαση φυλης ή εθνους ή θρησκείας κανεις δεν αντιλεγει αλλα ο λογος που τις προκαλει ειναι ιδεολογικος. Και τωρα ερχεται το σοκαριστικο για την αριστερά κομματι, ενα κομματι που ισως θίξει κάποιους αλλα ολοι μεσα τους ξέρουν οτι εχει αν μη τι αλλο μια δόση αλήθειας. Το ριζοσπαστικό ισλαμ δεν ειναι παρα μια αλλη μορφη φασισμου και σεξισμου (γενικα το ισλαμ οταν ξεφευγει απο το φιλοσοφικό σκελος και πηγαινει στο δικαιακο-δικανικό σκελος, θυμίζω οτι το ισλαμ εχει εξ ορισμού και το ρολο δικαίου και διοίκησης περα απο μια μορφη θρησκειας) και δεν ειναι δυστυχώς ψεμα οτι πολλοι απο τους προσφυγες και μετανάστες που ερχονται απο αυτα τα κρατη (για να μην πω η πλειοψηφία εφόσον δεν εχω δεδομενα) ασπαζονται τις συγκεκριμένες θεσεις και ιδεολογιες. Το μελλον της ευρωπης προς το παρόν δειχνει να ειναι αυτο των συγκρούσεων οχι για θεματα οικονομιας αλλα για “ιδεολογικα” θεματα κατα τα οποια το ριζοσπαστικο ισλαμ χρησιμοποιεί την αριστερα ως πολιορκητικο κριό και αντι να φθείρεται το ιδιο φθείρεται η αριστερα. Η αποσταθεροποιηση που αυτο θα φερει στις δυτικές κοινωνιες θα εξυπηρετήσει μονο τα κρατη που αποβλέπουν σε μια αλλαγη κυριαρχίας μη έχοντας ομως σκοπό μια ιδεολογική αλλαγη προς την προοδευτική κατευθυνση. Το μονο που θα προκαλεσει αυτο στον πληθυσμο, κατι που ηδη βλεπουμε να συμβαινει, ειναι την “ακραιοποιηση” και φασιστοποιηση μιας μεγαλης μεριδας πολιτών και τη μετακινηση τους προς την ακροδεξια, δηλαδη μια εθνικη/φυλετικη μορφη σοσιαλισμου, που δεν ειναι μονο επιστημονικά άτοπη αλλα δεν είναι, όλως τυχαίως, και πολυ εχθρικη προς το κεφαλαιο.

Πως λοιπον θα φτασουμε στο διεθνισμο; Για μενα η πιο ασφαλής μεθοδος να φτασουμε στο διεθνισμο ειναι η προσωρινή διατήρηση της μονο-πολιτισμικοτητας των εθνών κρατων με ταυτόχρονη εξομάλυνση ομως των οικονομικων διαφορων μεταξύ των κρατών. Εχει αποδειχθεί ιστορικα οτι ολες οι ακραιες φωνες, μια απο αυτες και το ριζοσπαστικο ισλαμ, βρίσκουν πατημα σε περιόδους οικονομικης αστάθειας. Αν τα οικονομικα προβληματα εξαληφθουν στις χωρες προελευσης των μεταναστών και τα περιβαλλοντικα προβλήματα αμβλυνθουν, αρχικα μεταξύ των χωρών και μετα εντός των ταξεων των χωρών, σημαίνει οχι μονο οτι δεν θα υπάρχουν οικονομικοι μεταναστες, αλλα οτι εντος της χωρας τους σταδιακα θα υιοθετήσουν ολο και περισσότερο προοδευτικές ιδεες και αποψεις έως φτάσουν στο σημείο να μην εχουν καμια ουσιαστική διαφορα (καθώς οι φυλετικές διαφορες δεν ειναι ουσιαστικες για καθε σοβαρο ανθρωπο). Ο στοχος της παγκοσμιας αριστερας για μενα δεν θα πρεπει να ειναι να συνεχιστει το μοντελο που αυτη τη στιγμη σπρώχνει την κοινωνια προς τα δεξια αλλα η άμβλυνση των οικονομικων διαφορων μεταξυ των κρατων και ο διαμοιρασμός πλουτου και τεχνολογιας με αυτα τα κρατη ωστε να εξαλειφθουν αρχικα οι οικονομικες διαφορες ωστε να φτασουμε σε ενα σημειο που θα εξαλειφθουν και οι πολιτισμικες διαφορες. Γιαυτό το λογο θα πω οτι ναι η αριστερά θα πρεπει να ειναι κατα της οικονομικής μεταναστευσης οχι κατα των φυλων και των ανθρώπων αλλα κατα του φαινομενου και να μην το “σιγοντάρει” προκειμένου να φτασει σε ενα ουτοπικό και απραγματοποιητο διεθνισμο μια ωρα αρχιτερα.

ΥΣ: η φύλαξη των συνόρων ειναι ενα αλλο περίπλοκο θεμα και δεν θα ηθελα να το συνδέσω με το μεταναστευτικο ακριβώς για να μην δώσω αφορμη για γενικευσεις που θα οδηγήσουν σε λαθος συμπεράσματα, δηλαδη οτι μεσα σε οικονομικούς μεταναστες μπορει να υπάρχουν και εγκληματίες. Για μενα σίγουρα ο τροπος που γίνεται η φύλαξη αυτη τη στιγμή ειναι το λιγοτερο προβληματικός και ως εκ τούτου καλως η αριστερά τον καταγγέλλει.

Θ. Διαμαντίδης

Σε επίπεδο θέσεων είναι άξιο ότι το ΜέΡΑ25 έχει τεθεί ορθά και προσηλωμένα στον ανθρωπισμό αντί να παίξει δημαγωγικά σιωπώντας. Αυτό πρέπει να κάνει περήφανο τον κόσμο της αριστεράς.

Για να πάρουμε μαζί και τις μάζες και να σπάσουμε τις αμφιβολίες που τους έχει γεννήσει ο φόβος και τα ΜΜΕ, προτείνω σε επίπεδο στρατηγικής:

  1. Εμπλουτισμός με θετική ρητορική: Οι καταγγελίες εγκλημάτων χρειάζονται, αλλά από μόνες τους δεν εμπνέουν. Η Αριστερά χρειάζεται να αναδείξει:
  2. Όσες αξιόλογες θεσμικές φωνές έχουν μείνει, δηλαδή τον Συνήγορο του Πολίτη, την ΕΕΔΑ, και διεθνώς τη νομολογία του ΕΔΔΑ, τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ. Να φανεί ότι δεν είμαστε εμείς οι παράλογοι, αλλά οι κυβερνώντες.
  3. Τις ρεαλιστικές λύσεις: ασφαλείς δίοδοι για να πάψουν τα κυκλώματα διακίνησης, πραγματική στελέχωση υπηρεσιών ασύλου.
  4. Πώς ζουν και πώς προσφέρουν στην κοινωνία μας οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Να μπουν σε ψηφοδέλτια, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και εκπομπές. Να δούμε μετανάστη σε θέση εκπροσώπου τύπου της Αριστεράς. Να τελειώσει η αφάνειά τους και να αγκαλιαστούν από τα λαϊκά στρώματα.
  5. Οικονομικά επιχειρήματα: Η Ελλάδα έχει ξοδέψει δις στη “διαχείριση” του προσφυγικού-μεταναστευτικού με ελάχιστη απόδοση. Ουσιαστικά αντί να δοθούν χρήματα για πραγματική ενσωμάτωση και να μπορέσουν οι μετανάστες να εργαστούν και να ενταχθούν (βλ. στην Κύπρο που οι αιτούντες άσυλο μπορούν κατευθείαν να εργαστούν αντί να περιμένουν έγκριση), ξοδέψαμε πακτωλούς για χτίσιμο φυλακών για να κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη. Λογικό μετά κανείς να μη θέλει να μείνει στη χώρα, ενώ μπορούσαμε να είχαμε καλύψει κενά στην αγορά, να κρατήσουμε ζωντανές μικρές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο λαϊκός κόσμος, αντί να παρασέρνεται από φιλολογίες για τα «επιδόματα που παίρνουν οι μετανάστες».
  6. Ευρωπαϊκή διάσταση στην πράξη: Ο κόσμος όποτε συζητιέται το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εύλογα ανταπαντά «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το θέμα μόνη της». Η εγχώρια Αριστερά οφείλει να δικτυωθεί με τις αριστερές δυνάμεις της υπόλοιπης ΕΕ για να συνθέτει από κοινού μανιφέστα και δελτία τύπου, ώστε να αποδεικνύει στην πράξη το πώς μπορούν οι λαοί συντονισμένα να μοιραστούν τη διαχείριση του προσφυγικού φαινομένου και να πάνε κόντρα στην ξενοφοβία των κυβερνήσεών τους.
Προμηθέας

Ίσως το δυσκολότερο πρόβλημα. Εντός ΕΕ και χωρίς κανένα βέτο η καμιά πίεση στην ΕΕ, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πύλο. Σε περίπτωση που πιέσουμε πχ με βέτο, θα μας κάνουν τουλάχιστον ότι κάνουν στην Ουγγαρία (παρακράτηση χρηματοδότησης) ή/και άλλους εκβιασμούς που ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή. Να τους στείλουμε εμείς εκεί που θέλουν να πάνε πολύ άπλα δεν γίνεται. Δεν θα το επιτρέψουν.

Έκτος ΕΕ (που είναι και η θέση μου), δεχόμαστε, όπως οφείλουμε από το Διεθνές Δίκαιο και επειδή είμαστε άνθρωποι, οποιονδήποτε φτάνει στα σύνορα μας και αιτείται άσυλο παραμονής στη χώρα. Εννοείται πως οποιοσδήποτε μπαίνει στη χωρά. ελέγχεται (πχ για όπλα, αδικήματα, ψυχικές και άλλες νόσους), ταυτοποιήσεις ή δηλώνει μια ταυτότητα, καταγράφεται και παίρνει μόνιμη άδεια παραμονής και εργασίας, η υποκριτικότητα αν θέλει. Προκύπτουν αυτόματα οι βασικές ανάγκες σίτισης, στέγασης, εκπαίδευσης και εργασίας.

Μερικές ιδέες:

Εδώ θα μπορούσε ίσως να γίνει ένας διαχωρισμός οικογενειών, γυναικόπαιδων, με βάση τη γλωσσά, με βάση το επάγγελμα για ευκολότερη ένταξη.

Το πιο άμεσο πρόβλημα. είναι η γλωσσά, λύνεται όμως εύκολα σήμερα με την τεχνολογία.

Όσον άφορα τη σίτιση, εννοείται πως έκτος ΕΕ θα έχουμε δικό μας νόμισμα και το ΔΗΜΗΤΡΑ. Εδώ μπορεί να παίξει ρόλο το εργαλείο του Εγγυημένου Βασικού Εισοδήματος για κάλυψη των βασικών. Αυτό τα ξέρει καλύτερα ο Γιάνης. Σε συνδυασμό όμως με το κατά πολύ αυξημένο πλέον γεωργοκτηνοτροφικών δυναμικό της χωράς, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα. Ποια καλλιεργήσιμη γη δεν καλλιεργείται (πχ εκκλησίας, ή μεταναστών στο εξωτερικό, ή μη διεκδικήσιμης), δεσμεύεται για λόγους έκτακτης ανάγκης και καλλιεργείται. Η χωρά. μπορεί να θρέψει πολύ κόσμο όπως κάνει αιώνες τώρα.

Όσον άφορα τις ανάγκες στέγασης, καταρχήν υπερφορολόγηση άδειων/αναξιοποίητων για μεγάλο χρονικό διάστημα ακινήτων. Αυτονόητο. Ας πούμε από την Χ κατοικία και πάνω. Προσωρινή (ή ε αορίστου) δέσμευση άδειας/αναξιοποίητης εκκλησιαστικής περιουσίας και ακινήτων που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση από την εκκλησιά, σε αντάλλαγμα με τους μισθούς των κληρικών. Για να δούμε τι θα προκύψει από τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει μεταξύ των ιεραρχών με τους κληρικούς. Άμεση ανακαίνιση/ανοικοδόμηση κατοικιών σε (ήμι)εγκαταλελειμμένα χωριά της χώρας με τη συνεργασία στρατού, μεταναστών, εργατών, μαστόρων.

Ανακαίνιση/ανοικοδόμηση όσων κλειστών περιφερειακών σχολείων και κέντρων υγείας χρειαστεί. Διορισμός του ανενεργού διδακτικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Όσον άφορα θέσεις εργασίας, ίσως μεγάλοι συνεταιρισμοί, ίσως το κράτος μπορούν να δημιουργήσουν τόσες θέσεις, πέρα από αυτά που έχω ήδη αναφέρει (γεωργοκτηνοτροφικών, οικοδομικά, κατασκευαστικά).

mikys

Υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών με διακρατικές συμφωνίες και με βάση τις ανάγκες κάθε κοινωνίας αλλά και σεβόμενοι το δικαίωμα του πρόσφυγα- μετανάστη για εγκατάσταση στην χώρα. Αλλά πρέπει να υπάρξει αφομοίωση κι όχι γκετοποίηση, σεβόμενοι ο μεν μετανάστης τους νόμους, ήθη κι αξίες της κοινωνίας και του κράτους κι αντίστοιχα το κράτος, κοινωνία, πολίτες να σέβονται την διαφορετικότητα και πολιτισμό που φέρει ο μετανάστης, που να σέβονται πάντα τον άνθρωπο.

Παύλος Κολιβατζής

Την μετανάστευση και την προσφυγιά τη δημιουργούν οι δράσεις του πολιτισμού μας στις τρίτες χώρες. Βλέπε πολέμους και υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων σαν κυρίες δραστηριότητες. Οπότε σίγουρα από τα κύρια τα οποία πρέπει να παλεύουμε, είναι η παύση των ενεργειών αυτών που δημιουργούν την προσφυγιά.
Προσωπικά τάσσομαι υπέρ των ανοικτών συνόρων και της Διεθνοποίησης, αντιλαμβανόμενος όμως τον κίνδυνο εργαλείο ποίησης που αυτό μπορεί να υποστεί στην παρούσα φάση.
Μια ιδέα είναι ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σύμμεικτοι οικισμοί αποτελούμενοι από ντόπιο και προσφυγικό πλυθησμό σε σημεία που ήδη υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι και μπορούν να ανοικοδομηθούν με όλα τα προβλεπόμενα τα οποία χρειάζονται.(δομές υγείας, εκπαίδευσης, ασφαλείας και πολλά άλλα). Ίσως αυτό βοηθήσει τον ντόπιο πληθυσμό να ζυμωθεί με το μετανάστη, αλλά και το δεύτερο να μπορέσει να ενταχθεί κοινωνικά πιο εύκολα στη ντόπια κουλτούρα και παράδοση χωρίς να δημιουργείται γκετοποιηση.

Δομινικη Μαθιουδακη

Ειναι παραλογο τα κεφαλαια και οι χρηματοοικονομικες συναλλαγες να κινουνται ανεξελεγκτα, ενω οι ανθρωποι να ελεγχονται να πνιγονται στο Αιγαιο, να πεφτουν σε τοιχη, λες και η φοβισμενη Γηραια Ηπειρος μετατρεπεται σε νεο Μεσαιωνικο φρουριο. Η μεταναστευση οφελει την οικονομια, προσφερει νεο αιμα σε μια Ευρωπη που υποφερει απο υπογενετικοτητα, ακομη και αν μπορει να προκαλεσει κοινωνικες συγκρουσεις.