Ανοιχτό κάλεσμα διαλόγου από το ΜέΡΑ25

Το κόμμα της ρεαλιστικής ανυπακοής είναι εδώ!

Το ΜέΡΑ25 εγκαινιάζει Ανοικτό Διάλογο με θέμα την προγραμματική, πραγματικά αριστερή, ουμανιστική αντίσταση στη λεηλασία ανθρώπων και φύσης από μια ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από την απολιτίκ, ψευτο-τεχνοκρατική διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων του ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Εν όψει των ευρωεκλογών, και του 2ου Διαβουλευτικού του Συνέδριου, το ΜέΡΑ25 καλεί όσες και όσους αντιμάχονται την διολίσθηση στη βαρβαρότητα να συμμετάσχουν ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Με μόνο στόχο τη σύνθεση ριζοσπαστικών αναλύσεων που θα στηρίξουν την αποτελεσματική αντίσταση.

Επειδή όλα μπορούν να είναι αλλιώς.

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
59 Comments
Αρχικό
Τελευταίο Έχει τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Δες όλα τα σχόλια
Νικόλαος Γεωργούσης, Λειβαδιά

Κι όμως, στις εκλογές είχατε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη, ανοιχτή και προοδευτική συμμαχία. Να είστε αυτοί που θα κρατούσαν στις ράγες της αριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν απειλούσατε συνεχώς με αποχώρηση από μια πιθανή “συμμαχία” Ομως τότε λέγατε “να μου κοπεί το χέρι”. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χέρια ενός αμερικανικού μαιντανού, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει πως θα τονώσει τον Νικολάκη μπας και τσιμπήσει κανέναν ψήφο παραπάνω και εσείς είστε στο εξωκοινοβούλιο ψάχνοντας τις πήγε στραβά. να κάνουμε διάλογο δε λεω και καλή η πρόσκληση αλλά εντομεταξύ, ο Μητσοτάκης μας γλεντάει όλους….

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-10-01 220842.png
Δήμος - ΟΒ Ροδου

ΤΟ ΜΕΡΑ25 ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ,ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΣ ΔΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ – ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΘΑ ΓΕΝΝΥΗΘΕΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

Κυριάκος

Κοίτα, συμφωνώ ότι ήταν σταθερό καθώς και ότι είναι η καλύτερη βάση για τη σύγχρονη αριστερά. Με έχουν πείσει τα προγράμματά του και οι ιδέες του.

Αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε, ότι ο καθένας λέει το ίδιο πράγμα για το κόμμα/ιδεολογία στην οποία είναι προσκείμενος. Και ότι κάτι θα μπορούσε να γίνεται καλύτερα, όσο αφορά το ίδιο το κόμμα, και ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά.

Και εφόσον τα ποσοστά του Μ25 είναι μικρά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί πραγματικά να οδηγήσει αυτή την προσπάθεια, ή να έχει ουσιαστική επιρροή στο αποτέλεσμα αυτής, αν ποτέ αυτή γίνει.

Οπότε ναι… πάω πίσω στο philosophyforum να συζητήσω πως είναι δυνατό να συμβιβαστεί η υποκειμενική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει κάθε άτομο με τις σημασιολογικές πληροφορίες που παίρνει από το περιβάλλον του, και τέτοια.

Βασίλης Καφούρος

Όλη η Αριστερά είχε μια τεράστια ευκαιρία στις φετινές εκλογές λόγω Απλής Αναλογικής. Το ΜέΡΑ25 έκανε τα πάντα για να την εκμεταλλευτούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Από το 2020 καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ (και βέβαια ΚΚΕ, Ανταρσύα, ανένταχτους, οικολόγους κ.α.) σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Ο Τσίπρας κι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ΟΧΙ. Για την ακρίβεια, είπαν “θα τα πούμε μετά τις εκλογές” όταν ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ δεν προλαβαίνεις ούτε. να μιλήσεις προγραμματικά ούτε και να σφυρηλατήσεις το Προοδευτικό Μέτωπο που θα. στηρίξει μια κοινή κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την συνεργασία και την Απλή Αναλογική. Τώρα, το ΜέΡΑ25 ξαναέρχεται με πρόταση διαλόγου της Αριστεράς – χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση τώρα που είναι πια ξεκάθαρο πως χωρίς τέτοιον διάλογο Αριστερά τέλος.

Γιάννης Ρουσιάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην αριστερά, εκεί ήταν το λάθος μας

Γιώργος Καλαντζόπουλος

 Σωστά όλα αυτά, αλλά θέλω να προσθέσω ότι ήταν αναμενόμενο το ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την συνεργασία και την Απλή Αναλογική”.

Την “Απλή Αναλογική” ο ΣΥΡΙΖΑ την έκαψε το 2015 και χάρισε την αυτοδυναμία της ΝΔ το 19. Ήταν απλά ένα δωράκι που ο Αλέξης είχε σκοπό να το χαρίσει στον εαυτό του. Όμως ο ταχυδρόμος αλλού το παρέδωσε…

Όπως έχει εξηγήσει ο Μανόλης Δρεττάκης (23.10.19 )

«Παλαιοκομματική και καιροσκοπική ήταν και η μη ψήφιση της απλής αναλογικής αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η οποία θα συγκέντρωνε τις 200 ψήφους για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Η αναβολή αυτή στόχο είχε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τρίτη φορά τις εκλογές με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα της Ν.Δ. με το μπόνους των 50 εδρών. Τα αποτελέσματα αυτού του καιροσκοπισμού ήταν η παλινόρθωση της Δεξιάς, με αυτοδυναμία της Ν.Δ., και η εφαρμογή από τους πρώτους μήνες μέτρων που ξηλώνουν τα όποια θετικά είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.»

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/216005_metallaxi-toy-syriza-se-antikatastati-toy-pasok-ston-neo-dikommatismo

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πίστευε πραγματικά στην “Απλή Αναλογική”.

Τώρα ο Κασσελάκης το δηλώνει ευθαρσώς:

  • Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Πιστεύω στην αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά.

https://x.com/skasselakis/status/1707462434401698237?s=20

Στις πρόσφατες εκλογές ο Τσίπρας είχε την ίδια θέση. Απλά, είχε αντιστέψει τις δυο αυτές προτάσεις, ως προς το πια θα είναι πρώτη και πια δεύτερη: Πιστεύω στην αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Η απλή αναλογική είναι εμπόδιο σε αυτή την επιδίωξη...

ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ

<<…Το ΜέΡΑ25 έκανε τα πάντα για να την εκμεταλλευτούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις…>>

Όχι τα πάντα δεν έκανε ούτε τα στοιχειώδη.

Εδω στη Σάμο υποψήφιος ήταν ενας γνωστός στη τοπική κοινωνία καραδεξιός υποκριτής. Τον προτίμησαν απο το Κομμα έναντι εμού που οι αποδεδειγμένα προοδευτικές και καινοτόμα ουμανιστκές ιδέες μου υπάρχουν και σε βιβλίο που είναι μάλιστα μοναδικό στο κόσμο σαν κοινωνικό σύστημα και αρκετά γνωστό. Το ίδιο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που παλι ζήτησα την υποστήριξη του κομματος και δεν την είχα.

Πιστευω ότι το ίδιο σεναριο επαναλήφθηκε σε ολα τα μερη της χώρας οπου προσφέρθηκαν στο Μερα25 ατομα σαν εμένα όμως δώθηκε προτιμηση σε άτομα αντίστοιχα του κ.Γιανακακη. Και όλοι οι Γιανακάκηδες ανα τη Ελλάδα φυσικά πατωσαν.

Αυτό τουλάχιστον είναι καλό. Δείχνει οτι ο λαός αρχίζει να ξυπνάει και να μην ψηφίζει πλέον κάθε ψευτη που παριστάνει τον αριστερό για να εκλεγεί. Γιατί σ’αυτό πρεπει να παραδεχτούμε το ΚΚΕ.Οτι μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Στέφανος Ζαφείρης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε επισήμως να ειναι “αριστερό” κόμμα στο δημοψήφισμα. Αριστερά και Καμμένος δεν πανε μαζί, αριστερά και μνημόνιο δεν πανε μαζι, αριστερά και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν πάνε μαζί. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται αριστερά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν τον κάνει αριστερά.

Τελέσιλλα Κακλαμάνου

Τώρα με την προώθηση και εκλογή του Κασελάκη και επισήμως τοποθετείται στον ίδιο χώρο με το ΠΑΣΟΚ. Άρα η αριστερά μένει εκτός ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξει ένα υγιές μέλλον στη χώρα μας.

Τελέσιλλα Κακλαμάνου

Προεκλογικά είχαμε καλέσει και το Σύριζα για εξέταση ενδεχόμενης μετεκλογικήςσυνεργασίας αλλά το είχαν αρνηθεί παρεπέμποντας το θέμα για μετά τις εκλογές. Μετά δυστυχώς και την προδοσία του Τσίπρα με την εκλογή Προέδρου και τις ραγδαίες εσωκομματικες εξελίξεις που ακολουθούν είναι μονοδρομος και επιβάλλεται η επιδίωξη με όλες μας τις δυνάμεις δυνατοτήτων συνεργασίας.

Πάντα υπήρχε η επιλογή το Μερα25 να μην είναι στο εξωκοινοβούλιο έχοντας φύγει από τις αρχές του. Πολλές τέτοιες ευκαιρίες δόθηκαν. Και πάντα θα υπάρχει το δίλλημα εξουσία ή συνέπεια. Στο ΣΥΡΙΖΑ διαλέγουν σταθερά το πρώτο από το 2015 σε κάθε ευκαιρία.
Είμαι περήφανος που το Μέρα25 διαλέγει σταθερά τη δεύτερη επιλογή, ξέρετε γιατί? Διότι είναι πιο γλυκιά η νίκη όταν την κερδίσεις στο τέλος με τους δικούς σου όρους.

δωρόθεος

να παραιτηθεί ο Βαρουφάκης άμεσα.

Ταξιάρχης Βασιλάκος

Η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αυτοδιαχειρίζεται την υγεία του.

Εργαλείο γι’αυτό είναι η αναγνώριση από το κράτος των διαφόρων πεδίων ιατρικής, η συμπερίληψή τους στο σύστημα υγείας και η ενημέρωση των ασθενών για τα πλεονεκτήματα και απαιτήσεις τής κάθε μίας.
Μερικά παραδείγματα: Κινέζικη, Ομοιοπαθητική, Οστεοπαθητική, χειροπρακτική, σιάτσου, ρεφλεξολογία, νηστειοθεραπεία κα.,είναι τρόποι αντιμετώπισης τής υγείας με διαφορετική φιλοσοφία από την παρούσα κραταιά αντίληψη. Ήδη οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις τους μέσω αυτών των μεθόδων, χώρια του ότι αισθάνονται-και είναι- αποκομμένοι από την “εξουσία” της κραταιάς/θεσμοθετημένης ιατρικής που δεν τους αντιλαμβάνεται, η κινητικότητά τους είναι μεγάλη ανακούφιση και για το ιατρικό μας σύστημα, τόσο σε όρους χρηματικούς όσο και συχνοτισμού. Το σημαντικότερο είναι βέβαια ότι μ’αυτή την επιλογή τους θεραπεύονται. Και για κάποιους -σημαντικούς προφανώς – λόγους επιλέγουν αυτούς τους τρόπους έναντι τού νοσοκομείου.

Γεώργιος Κατσιάνης

Αντίθετα η αριστερά πρέπει να αναζητεί την επιστημονική βάση των πρακτικών αυτών και να απορρίπτει όσες δεν έχουν καμία. Να τονίζει εκείνες που βασίζονται στην απελπισία του κόσμου (πχ η ομοιοπαθητική είναι μια τέτοια. Σε αντίθεση με την οστεοπαθητική που αναφέρεις και έχει κάποιες βάσεις). Όπως και να έχει ή απάντηση είναι το κράτος να μπορεί να παρέχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και πρόληψη.

Χρηστος Παρισης

Δεν υπαρχει ενιαια και κοινως αποδεκτη Επιστημη,οχι μονο στις κοινωνικες επιστημες (εκει σταματησε και διαχωρισθηκε ηδη απο την εμφανιση του εργου του Μαρξ) αλλα ακομα και στις “φυσικες” επιστημες. Οταν ο Rοbert Malone, ο εφευρετης της μεθοδου mrna ,καταφερεται κατα του ΠΟΥ,του Fauci και της Big Pharma με επιστημονικα επιχειρηματα,αποδεικνυοντας οτι οι ισχυρισμοι τους περι “κορονοιου” κλπ,ειναι ψευδεις, “κανει” Επιστημη, αντιθετα με ολο αυτο τον εσμο πολυεκατομμυριουχων “επιστημονων” -υπηρετων του Κλαους Σβαμπ,του Γκειτς και της υπολοιπης υπεροχης παρεας τους. Το ιδιο οταν ο Κarry Mullis, ο “Αινσταιν της Βιολογιας “, ο εφευρετης της μεθoδου PCR, κατηγγελλε τον ιδιο αυτον Fauci, για την απατη του ” HIV-AIDS”. Αρα,ας ειμαστε προσεκτικοι Πριν αποδεχθουμε την προπαγανδα του Βιομηχανικου-Φαρμακευτικου συμπλεγματος ως δηθεν την μονη Αληθεια…

Γεώργιος Κατσιάνης

Υπάρχει ενιαίος και αποδεκτός τρόπος έρευνας μέσω της επιστημονικής μεθόδου. Φυσικά υπάρχουν εταιρίες που έχουν ως σκοπό μόνο και μόνο το κέρδος τους. Και αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστήμη. Με ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα. Θα μου πείτε πως στον καπιταλισμό. Είναι δύσκολο αλλά θα σας πω το παράδειγμα της Δανίας πχ η Καρλσμπεργκ (η μπύρα) δεν έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτήσει κάτι σε ότι έχει να κάνει με μπύρα. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ όμως να χρηματοδοτήσουν άλλες ερευνητικες δραστηριότητες. Έπειτα ο Karry Mullis δεν είχε καμία ένδειξη και έρευνα για τις ψευδοεπιστημονικές θεωρίες του. Αντίθετα επηρέασε τις πολιτικές της Νοτίου Αφρικής στην αντιμετώπιση του HIV οδηγώντας σε τεραστιο αριθμο θάνατων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Χρηστος Παρισης

Ο Kary Mullis .. ψευδοεπιστημων ! Μαλλον γι αυτες τις ψευδοεπιστημονικες του θεωριες και την ανακαλυψη της μεθοδου PCR ,πηρε το Νομπελ Βιολογιας το 1993… Δεν θελω να καταχρασθω τον χωρο εδω και τον χρονο οσων τυχον μας διαβαζουν, θα σας παραπεμψω μονον κ. Κατσιανη σε αρθρο μου του 2004 “- υπαρχει στο διαδικτυο- με τιτλο ” Η Απατη του AIDS και το Καρτελ του Φαρμακου-ενα ατιμωρητο εγκλημα”. ( υπαρχει και σε μεταγενεστερες αντιγραφες απο αλλους,με παρεμφερη τιτλο…) .Ευχαριστω,να εισθε καλα.

Γιάννης Ήμερος

Τι εννοείς οτι δεν υπάρχει κοινωνικά αποδεχτη επιστήμη; Σε φόρουμ ΨΕΚ γράφτηκα ή σε πολιτικού κόμματος;

Χρηστος Παρισης

Διαβασε πρωτα ΤΙ εγραψα και μετα να απαντας. Να εισαι καλα,ευχαριστω .

Γιάννης Ήμερος

Ναι, φίλε μου. Είναι δικαίωμα του καθένα να ορίζει το σώμα του και την υγεία του. Είναι δικαίωμα όμως, των συλλογικών δομών να ξοδεύουν πόρους μόνο σε διαδικασίες που έχουν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ αποτελέσματα. Όλες οι ιατρικές που ανέφερες ποτέ δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτελέσματα σε διπλή τυφλη προοπτική μελέτη οπότε έχουν ασήμαντη αξία για την κοινωνία. Είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και η αναφορά του δεν έχει νόημα σε συλλογικά φόρα. Να την πέσω στην Λίτσα; – Κάνε ότι θέλεις: Δεν αφορα στο κόμμα.

Thomas

Μηπως επρεπε να λεμε ενα ξεκαθαρο “ναι” στην συνεργασια με τον συριζα και απλα να θεταμε προυπόθεση καταργηση χρηματιστηριου ενεργειας ή ακομα καλυτερα τον ηρακλη και δημητρα. Ετσι θα φαινοταν οτι εμείς λεμε ναι και υστερα θα πηγαινε η συζητηση σε αυτα τα θεματα.

Akis Georgakopoulos

Ξεκάθαρο ναι που; Στο τελεσίγραφο “Μετα τις εκλογές”; Τι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σε 3 μέρες; Πως ειναι εφικτό μεσα σε τρείς μέρες να σφυρηλατήσεις κυβερνητικό πρόγραμμα με το κόμμα που θεσμοθέτησε το χρηματιστήριο ενέργειας; Δυο χρόνια πριν τις εκλογές ζητούσαμε διάλογο. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ποτέ σε αυτό το κάλεσμα. Θα ηταν τεράστιο λάθος να μιλούσαμε για συγκυβέρνηση χωρίς διάλογο γιατι θα πέφταμε θύματα της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και θα πηγαίναμε ενάντια στη σημαντικότερη αξία της αριστεράς, τον εποικοδομητικό διάλογο.

thomas

“Ναι θα συγκυβερνησουμε αρκει να δημιουργήσουμε μια δημοσια εταιρια για τα κοκκινα δανεια.” Τελος, μετα παει στον συριζα το μπαλακι, “θα το κανετε?” Και τελος η συζητηση παει στην δημοσια εταιρεια διαχειρισης τον κοκκινων δανείων. Έστω και μονο αυτο να εκανε το μερα..

Τελέσιλλα Κακλαμάνου

Από δω και πέρα, θα πορευθούμε ανάλογα με τις εξελίξεις και θα παίξουμε πρωταρχικό ρόλο στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ιωσηφ Πηροθνάκης

για εμένα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΉ ΑΝΥΠΑΚΟΉ δεν υπάρει= η ανυπακοή ειναι αυτό που σηματοδοτεί…. και το ΜΕΡΑ25 ίσως θα ήταν καλύτερα να σημαίνει Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για δείτε το

Γεώργιος Κατσιάνης

Τι χωράει η ριζοσπαστική αριστερά? Έχουμε χάσει τις έννοιες δυστυχώς. ( Ας είναι καλά ο Συριζα)

Στέφανος Ζαφείρης

Διαβάζοντας προεκλογικά τις θέσεις του Μερα25 για την υγεία, κατέστη ξεκάθαρη η ροπή του κόμματος προς τις ΣΔΙΤ. Επειδή όμως γνωρίζω ότι είστε ιδεολόγοι, θεωρώ οτι η σύνταξη των θέσεων αυτών ηταν ένα λάθος, ελλείψει διεπιστημονικού συμβουλίου στο κόμμα. Γι αυτό θεωρώ οτι οι επεξεργασίες του Μερα25 θα έπρεπε να περιλαμβάνουν περισσότερες επιστημονικές ομάδες, τουλάχιστον για τα βασικά θέματα της χώρας (υγεία, παιδεία).

_/|\_

Μια καλη ιδεα για να απαλλαγουμε απ τη μνημονικη θεωρητικη & λεκτικη παλλινδρομιση (που πλειστες φορες ειναι επι σκοπου) σε θεματα που εχουν υπεραναλυθει , θα ηταν χρησιμο , σε καθε αναρτηση να προστιθεται ενας μοναδικος αριθμος ωστε να μπορει καποιος να απανταει με αναφορα σε αυτον τον αριθμο αντι να ξαναΑναλυει και να επανεγγραφει .

Αν ξαναδωθει χωρος σε..attentionWhoreίτες/ες να κανουν διαλεξεις ανευ οριων (αντι πρακτικων προτασεων) δε θα ωριμαζε ποτε η καινουργια αισθητικη και λογικη .

Αν ηταν στο χερι μου δε θα αφηνα κανεναν απολυτως χωρο για γενικη συζητηση μπλα-μπλα και θεωρησεις .

Θα το προτιμουσα ενα σημειο θετικων προτασεων αυστηρα δηλαδη .

__/|\__

Φρυσουλης Ιωαννης

Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να δούμε ξανά τι σημαίνει αριστερά στον 21ο αιώνα. Το ΜεΡΑ25 δημιουργήθηκε πάνω σε αυτή την βάση και νομίζω ότι στην πορεία άρχισε να χάνει το νόημα του Ρεαλισμού (όπως αναφέρει και ο τίτλος του). Η ρητορική του ΜεΡΑ25 τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα προεκλογικά και συνάδει με την αριστερά του 21ου αιώνα που καλείται να εκπροσωπεί. Βέβαια αν δεν το θέλει αυτό και θέλει να είναι άλλο ένα κόμμα «γειτονακι» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τότε ας προχωρήσει σε μια συγχώνευση να μην κάνουμε τσάμπα και την κουβέντα. Η Αριστερά στην Ελλάδα , η αριστερά το λέω ξανά του 21ου αιώνα , η αριστερά που συμβαδίζει με την εποχή και τις ανάγκες της αυτή την στιγμή δεν έχει εκπρόσωπο. Αυτό το κενό ήταν και ίσως είναι ακόμη μεγάλη ευκαιρία να το καλύψει το ΜεΡΑ25(αλλά το ΜεΡΑ25 όχι ένας νέος Συνασπισμός). Αν ανοίξει η κουβέντα πρέπει να ανοίξει διάπλατα και να μας πιάσει όλους… όπως έχει που και ο Βαρουφακης αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό ή να προσφέρουμε στον τόπο, αν η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017-18 δεν τύχει ανταπόκρισης από τον κόσμο,ας πάμε σπιτι μας…

Γεώργιος Κατσιάνης

Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεργάζεται σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με άλλες δυνάμεις. Πρέπει όμως να κάνει διακριτές τις διαφοροποιήσεις και τη στρατηγική. Αυτή η υπεραριστερίστικη και σε κάποια σημεία εμμονική λογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να καταγγέλεται. Ταυτόχρονα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τη ΛΑΕ καθώς και εκείνη σε κάποια σημεία έχει παρόμοιες αντιλήψεις, απλώς δίνει προς τιμήν της μια μεγαλύτερη έμφαση στην ενότητα.

Γιάννης

Συμφωνώ απόλυτα. Το ΜεΡΑ25 έχει την δυνατότητα να καλύψει τον χώρο της προοδευτικής αριστεράς , αρκεί βέβαια να μην πέσει στην παγίδα του “ξύλινου” λόγου των μικρών αριστερών κομμάτων σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πραγματικές, ρεαλιστικές, μελετημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις και λύσεις που συνάδουν με την αριστερά του 21ου αιώνα, αλλά και με τις ανάγκες του σύγχρονου, προοδευτικού κόσμου.
Θεωρώ πως η κατεύθυνση σύγκλησης με άλλα αριστερά κόμματα τύπου ΛΑΕ-ΑΡΑΣ δεν είναι ο δρόμος προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, καθώς το σημαντικό είναι ως αριστερό κόμμα να κάνει την διαφορά στις προτάσεις του, και κυρίως να πείσει τους ψηφοφόρους.
Ειδικά για το τελευταίο, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης που ακολουθήσει, το βασικό παραμένει να μπορέσει να επικοινωνήσει το κόμμα τις θέσεις του στο ευρύ κοινό: όχι άλλο ο προσκολλημένος ιδεολογικός ξύλινος λόγος, όχι συνθήματα-βαρύγδουπες δηλώσεις (Ρήξη, ανυπακοή κλπ). Η προσπάθεια προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων πρέπει να ξεκινήσει κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Instagram, Tik Tok), όπου είναι πιθανότερο να προσελκύσουν το νεότερο σε ηλικία ακροατήριο, με βασικό άξονα τον άρτιο προγραμματικό σχεδιασμό, και σε δεύτερο βαθμό τον ιδεολογικό λόγο. Αν έχεις σκοπό σαν κόμμα να αλλάξεις κάτι, πρέπει να ξεκινήσεις από τους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζοντας τους κάτι πειστικό.

Διονύσης

Η αριστερά είναι ταυτισμένη με τους κοινωνικούς αγώνες. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ακολουθήσει άλλον “δρόμο”. Η φτώχεια οι ανισότητες ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.Πρέπει να είναι η προτεραιότητα της αριστεράς.

Dimos

το σαιτ θα εχει αυτη τη μορφη? μου φαινεται πως αν ηταν πιο κοντα σε φορουμ θα ηταν πιο χρηστικο, με συζητησεις επι θεματων και δυνατοτητα αναζητησης τους.

Λάμπης

Συμφωνώ απόλυτα, όπως και θα ήθελα την ευκαιρία να μπορούν τα απλά μέλη να ξεκινούν θέματα συζήτησης κι όχι μόνο οι διαχειριστές.
Για την ώρα μπορούμε μονάχα να σχολιάζουμε στα ήδη υπάρχοντα θέματα.
Πιστέυω όμως ότι αν έχει επισκεψιμοτητα, η ιστοσελίδα σιγά σιγά θα πάρει τη μορφή της

Στέφανος Κοιλάκος

Αγαπητέ Λάμπη,
νομίζω πως η επιθυμία/πρόταση σου, να ξεκινούν θέματα συζήτησης και από τα απλά μέλη είναι η πραγματική ουσία ενός τέτοιου ιστότοπου, κυρίως αν αυτός θέλει να δικαιολογεί το όνομα του. Όλοι μας έχουμε ξεχωριστές αφετηρίες και οι απόψεις μας περί του τι είναι σημαντικό ή όχι, μπορεί να διαφέρουν. Αν δεν έχει ο κάθε ένας από εμάς την δυνατότητα να θέσει ένα θέμα προς συζήτηση, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Έχω στείλει email σε εφημερίδες της Αριστεράς και σε ιστότοπους της Αριστεράς και δεν έχω λάβει ποτέ απάντηση. Mε προβληματίζει το γεγονός πως πρέπει να είμαι μονάχα ακροατής/αναγνώστης.

Κώστας

Αριστερά, δεξιά, εντος, εκτός κ επί τα αυτά.. χαμένοι μέσα στο Χάος. Θέλει κάκαλα για να εναντιωθεί κάνεις σε όλο αυτό το Χάος. Θαρρώ ότι έχετε τη γνώση του τι θα αντιμετωπίσετε, αλλά κ το τρόπο να το διαχειριστείτε. Για αυτό κ σας στηρίζω. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τις έννοιες αλλά με τις προθέσεις.

Γεώργιος Κατσιάνης

Το ΜΕΡΑ25 πρέπει να συνεχίσει να προτείνει τις λύσεις στο αστικό σύστημα διακυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτές δεν θα υιοθετηθούν ποτέ από τους κυβερνώντες εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Να συνεχίσει να κατονομάζει τους καπιταλιστές-ολιγάρχες. Πρέπει να δώσει όμως ένα νέο περιεχόμενο στη ρήξη. Τι οργάνωση κοινωνίας προτείνει? Με τι τρόπο? Έπειτα πρέπει να δώσει περισσότερες απαντήσεις στο πως το αναζητεί αυτό στρατηγικά. Στο πολιτικό, τέλος, πρέπει να συζητάει με όλους για κοινούς αγώνες σε καθημερινά ζητήματα, αλλά πρέπει να κάνει ξεχωριστό το στίγμα του και να προτάσσει τη θέση του. Με αυτό το τρόπο, θα τονίσει γιατί ΜΕΡΑ25 και όχι άλλη πολιτική δύναμη.

Στο κοινωνικό τοπίο πρέπει, κατα τη γνώμη μου, να δώσει έμφαση στην παιδεία και να τονίσει τον επιστημονικό και διαλεκτικό τρόπο σκέψης και επίλυσης των προβλημάτων. Η επιστημονική μέθοδος και η διαλεκτική πρέπει να είναι ο κεντρικός τρόπος επιχειρηματολογίας και εξαγωγής θέσεων. Αρκετές φορές αντίθετα έχουμε δει έμφαση σε επιχειρήματα με ‘συναισθηματισμούς’. (Πχ. στην αντιπαράθεση στη Βουλή της Γκάγκα με τον Αρσένη τα επιχειρήματα από πλευράς ΜΕΡΑ25 στηρίχθηκαν στο συναίσθημα). Πρέπει να βάλει βάσεις εκτός των υπολοίπων και για μια ‘επιστημονική’ αριστερά!

John Stakos

Προσωπικά έγινα μέλος του Diem25 Toronto Canada ενάμιση χρόνο πριν μοναχα για τον Βαρουφακη! Για όσους πρώην σύριζα ξενιτεμένους των μνημονιων της τελευταίας δεκαετίας ηταν και ειναι το σημείο αναφοράς να κρατάμε ενα ματι πίσω στην πατρίδα. (άρθρα, βιβλία, διάλεξες, debates, συνεντεύξεις, οργανωτικές διασκέψεις, κοινοβούλιο, progressive international, Diem25 etc). Ακόμα και οταν έβρισκα πολύ αμφίβολη την πολιτική του Diem25, πάντα το Μερα25 με έκανε να χαμογελώ με τη ενδελεχή δουλειά του. Αποκορύφωμα η συνεργασία με ΛΑΕ και άλλες δυνάμεις/κινήματα που απογειωσαν την ανασυγκροτηση του,σαν συνιστώσα της σύγχρονης διεθνιστικης, μετωπικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Χαιρετίζω λοιπόν αυτη την πρωτοβουλία φόρουμ αριστερού διαλογου μοναχα με μια πρόταση: τοσο η ενότητα χωρίς προγραμματικες προϋποθέσεις οσο ο κυβερνητισμος της αριστεράς χωρίς πρόγραμμα ρηξης δεν αποτελούν ούτε ρεαλιστικές ουτε ανυπακουες επιλογές!

Γιώργος Μπαλτάς

Νάμαστε λοιπόν μπροστά σε μια απόλυτη κυριαρχία δεξιών πολιτικών, μια απόλυτη αδυναμία αστικών προοδευτικών δυνάμεων και μια «ακίνδυνη» , «πολυδιασπασμένη », αριστερά!
Στο επίκεντρο της  συζήτησης που προτείνει το ΜΕΡΑ 25, προφανώς, είναι η κατάσταση  στην αριστερά την οποία αποπειράται  να εκφράσει και να τεθεί στη πρωτοπορία της !
Το πρόβλημα της αριστεράς όμως είναι γενικότερο, αφορά την αριστερά σε παγκόσμιο επίπεδο και ως εκ τούτου μόνο με αναδρομή και μελέτη της όλης εξέλιξης της αριστεράς μπορεί να αντιμετωπιστεί!
Βέβαια το ΜΕΡΑ 25 όπως αυτό εκφράζεται και με το  DIEM25 είναι στη σωστή κατεύθυνση , αυτό όμως ΔΕΝ αρκεί και τούτο γιατί κάνει το μεγάλο λάθος στη βασική επιλογή, να προωθήσει μια «κυβερνητική» πρόταση όπως αυτή την αντιλαμβάνονται «ξεχωριστά μυαλά» όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης , πάει λίγο πιο πλατιά σε μια ελίτ, διαφορετικών ποιοτικών επιπέδων αλλά αδυνατεί να γίνει κατανοητή από περισσότερα στρώματα της κοινωνίας!
Την αδυναμία αυτή την εντοπίζω ως αποτέλεσμα του «συνδρόμου του καπελώματος» που διακατέχει την «όλη αριστερά» και του ΜΕΡΑ 25 συμπεριλαμβανομένου !
Ως «σύνδρομο του καπελώματος» ορίζω την «επιτυχημένη» πρακτική του Λένιν να καταλάβει την εξουσία το 1917 σε μια κοινωνία που ήταν πλήρως ανέτοιμη για μια «σοσιαλιστική»  και δει «κομουνιστική» !
Έκτοτε η αριστερά σε παγκόσμιο επίπεδο προσδιορίζει όλες της τις “τακτικές” στην «κατάληψη» της κεντρικής εξουσίας , της κυβέρνησης , και αφήνει όλα τα άλλα σε δεύτερη φάση για  όταν καταλάβει την εξουσία!
Αυτό ακριβώς οδήγησε και στην ιστορική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με τις καθοριστικές εξελίξεις που ζούμε στις μέρες μας  και όλες τις συνέπειες δεν τις είδαμε ακόμα!
Η αριστερά δεν θα βγει από τον λαβύρινθο της εσωστρέφειας αν δεν «πιάσει» τον μίτο της ιδεολογίας της από την αρχή ! 

Γιώργος Καλαντζόπουλος

Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση για «σύνδρομο του καπελώματος» και ο τρόπος που το εξηγείς ως παράγωγο της θέσης της παραδοσιακής Αριστεράς του δρόμου προς την κατάληψη της “κρατικής εξουσίας”.

Θα ήθελα να προσθέσω προς συζήτηση μερικές σκέψεις σε αυτό το ζήτημα:

Κάθε πολιτικό υποκείμενο που αυτοπροσδιορίζεται ως εκφραστής ταξικών ή κοινωνικών δυνάμεων (της εργατικής τάξης, του λαού, του έθνους κλπ), στην πραγματικότητα λειτουργεί πολιτικά ως διαμεσολαβητής με σχέσεις εκπροσώπησης, οι οποίες αποτυπώνονται στις πολιτικές του πρακτικές.

Η “ανάθεση” όμως δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό. Η διεκδίκηση της διακυβέρνησης με πολιτικά προγράμματα που αποβλέπουν στην κρατική διαχείριση, δεν μπορεί να πραγματωθεί παρά μόνον με πρακτικές ανάθεσης, που εμπεριέχουν μάλιστα αδιαφανείς εξουσιοδοτήσεις μέσα από ιεραρχικές δομές εξουσίας. Στο αστικό πολιτικό σύστημα, ακόμα και η ίδια εκλογική διαδικασία είναι μια πρακτική ανάθεσης…

Οι κρατικές πολιτικές είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος άσκησης της αστικής πολιτικής, όπου το ίδιο το κράτος θέτει τα όρια και τα πλαίσια εντός των οποίων ασκούνται. Το μαζικό κίνημα απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία ενάντια στο κράτος και τις πολιτικές που εκπορεύονται απ’ αυτό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει άλλους στόχους και άλλους προσανατολισμούς, κτίζοντας του δικούς του θεσμούς και προβάλλοντας τις δικές του διεκδικήσεις, που πιθανότατα έρχονται ή θα έρθουν σε σύγκρουση με αυτές τις κρατικές πολιτικές.

  • Τα “κυβερνητικά προγράμματα” στοχεύουν στην κρατική διαχείριση και αποτελεί χώρο ταξικών και κοινωνικών συμβιβασμών όπως αυτοί εκφράζονται εντός του κράτους και των πολιτικών του. Λειτουργεί σε συνθήκες κοινοβουλευτικής κανονικότητας που κυριαρχούν οι όροι συνεννόησης- διαπραγμάτευσης και αποβλέπει στην επίτευξη της συναίνεσης όταν είναι δυνατή ή στην αντίθετη περίπτωση στην αποκάλυψη. (στοχοθεσία με κριτήρια αναγκαιότητας).
  • Οι “κινηματικές διεκδικήσεις” – από την σκοπιά της κοινωνικής χειραφέτησης -στοχεύουν στην στήριξη και ανάπτυξη ενός αντισυστημικού και ανατρεπτικού μαζικού κινήματος ανταγωνιστικού προς το κράτος και το κεφάλαιο. Εδώ κυριαρχούν οι όροι αυτοοργάνωσης – αυτενέργειας του κοινωνικού υποκειμένου το οποίο είναι το αναφορικό της πολιτικής του, σε συνθήκες κοινωνικού ανταγωνισμού. (στοχοθεσία με κριτήρια χειραφέτησης/ελευθερίας).

Τα πολιτικά προγράμματα απαιτούν συναίνεση. Η συναίνεση λειτουργεί πάντα με την επίκληση ενός «εξορθολογισμένου» λόγου αναγκαιότητας. Αντίθετα οι “κινηματικές διεκδικήσεις” διεκδικούν όρους ελευθερίας για την ύπαρξη του διαφορετικού. Είναι και κάτι παραπάνω απ’ αυτό: Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να ζούμε μέσα στον καπιταλιστικό κόσμο όσο και ένας τρόπος να προετοιμάζουμε την κοινωνική αλλαγή. Να διανοίγουμε ρωγμές, και να διευρύνουμε τους χώρους της μη-συγκατάθεσης. Το διακύβευμα δεν είναι η διαχείριση πολιτικών πρακτικών που κινούνται εντός του δίπολου συναίνεση – αποκάλυψη, αλλά να καταφέρνουμε στην συγκυρία να διατηρήσουμε την απόκλιση από το κυρίαρχο.

Η “ανταγωνιστικότητα” ανάμεσα στις κινηματικές διεκδικήσεις και την κρατική διαχείριση (στην οποία αποβλέπουν τα “πολιτικά προγράμματα”) δεν μπορεί να λυθεί στο εσωτερικό μιας πολιτικής που αποτυπώνεται σε ένα “πολιτικό πρόγραμμα” όσο αριστερό και αν είναι αυτό, το οποίο να στοχεύει ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη του “κινήματος” και στην διαχείριση του “κράτους”.

Η “ολιστική” αντίληψη της πολιτικής, όπως την έχει κληρονομήσει η Αριστερά από τις παραδόσεις των κομμουνιστικών κομμάτων, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της αντίφασης απέναντι στην ενότητα. Θεωρητικά το ζήτημα έχει τεθεί με την διάκριση ανάμεσα στην άσκηση κρατικής πολιτικής και στην αυτονομία του μαζικού κινήματος από το κόμμα και το κράτος. Όμως, αυτές οι διακρίσεις παραμένουν στο χώρο της θεωρίας για τις πολιτικές πρακτικές της παραδοσιακής Αριστεράς. Δεν υπήρξαν ποτέ ως “κυρίαρχο” παράδειγμα. Τα πολιτικά μορφώματα της Αριστεράς συγκροτούνται πάνω σε «πολιτικά σχέδια» τα οποία μπορούν να πραγματωθούν μόνον αν πάρουν την κρατική εξουσία στα χέρια τους…

Η επαναστατική εμπειρία του προηγούμενου αιώνα έδειξε πως καμιά πρωτοπορία, ούτε κανένα σύστημα παραγωγής πολιτικής- όπως ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός – κατάφεραν να υπερβούν τελικά την κυριαρχία της αντίφασης για χάριν της ενότητας της πολιτικής: Η υποταγή της ταχτικής στην στρατηγική, είναι μια ντετερμινιστική προσέγγιση της πολιτικής, η οποία χάριν της ενότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής πάλης για τους “μεταβατικούς στόχους”, εξοβελίζει από την συγκυρία την πολιτική πάλη για τους στρατηγικούς στόχους και οδηγεί στον αυτοπεριορισμό της εντός των πλαισίων της κρατικής διαχείρισης, είτε με την μορφή του αστικού κοινοβουλευτισμού, είτε με την μορφή του κράτους – κόμματος του πρώην υπαρκτού κομμουνισμού.

Η ιστορία έχει δείξει για τις συνέπειες αυτής της αντίφασης στην έκβαση της ταξικής πάλης ότι: χωρίς την ύπαρξη ενός ισχυρού και μαζικού κινήματος, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε στο κράτος ούτε στην κοινωνία. Αυτή η διαπίστωση δεν συνιστά μια άποψη για το “οργανωτικό”, αλλά μια άλλη αντίληψη για την πολιτική που θέτει ζητήματα για το πώς και πού παράγεται, με ποιό τρόπο ασκείται και που στοχεύει.

  • Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο αυτή την άλλη αντίληψη για την πολιτική, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να παραμένει σε απόσταση από το κράτος.
  • Θα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την εξουσία ως διακύβευμα απ’ αυτόν με τον οποίο έθετε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα. Μια πολιτική που ο κοινοβουλευτισμός δεν θα είναι το βασικό πλαίσιο άσκησής της. Μια πολιτική που θα παράγεται από μορφές οργάνωσης απομακρυσμένες σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο του κόμματος που κυριάρχησε τον 20ο αιώνα και και το οποίο βρήκε την ολοκλήρωσή του στο κόμμα – κράτος του υπαρκτού κομμουνισμού. Μια πολιτική που θα έχει την «ανυπακοή» και την «εξέγερση» ως οργανικό στοιχείο της στρατηγικής της και όχι ως ένα απρόβλεπτο «συμβάν» ή ένα «όραμα» το οποίο αδυνατεί να ενταχθεί στους πολιτικούς σχεδιασμούς της.
Γιώργος Μπαλτάς

Ακριβώς αυτό αγαπητέ κ. Καλατζόπουλε: “Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο αυτή την άλλη αντίληψη για την πολιτική, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να παραμένει σε απόσταση από το κράτος”.
Η οποιαδήποτε πρόταση “στήνεται” πάνω στη λογική της “κυβερνησιμότητας” και μάλιστα χωρίς αυτό να έχει “δουλευτεί” , χωρίς να “διεισδύσει” και “κατακτηθεί” από τους πολίτες δεν έχει καμιά τύχη !
Όχι μόνο δεν έχει καμιά τύχη αλλά επί πλέον συμβάλει στην ισχυροποίηση της συντηρητικής παράταξης , της δεξιάς όπως την οριοθετούμε στην χώρα μας!
Μια πρόταση κυβερνησιμότητας έχει νόημα , αν κριθεί ικανοποιητικό και μάλιστα σε υψηλό βαθμό το επίπεδο κατανόησης και γνώσης της !

Ιάσων Μαρκαντώνης

Αυτή είναι μια πολύ σωστή πρωτοβουλία για την Αριστερά, που θα έπρεπε όχι μόνο να έχει στόχο κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και ενιαία δράση σε κινήματα, πορείες κι απεργίες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα παρά τους όλους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει οι απεργίες που γίνονται είναι ημερήσιες και σπασμοδικές. Αυτό δεν δημιουργεί καμία επίπτωση στο κεφάλαιο, όπως αντίθετα συνέβη στη Γαλλία, κι όλοι οι νόμοι περνούν χωρίς αντίσταση αφού και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρόκειται να ραγίσει.
Έτσι και με την απουσία της πουλημένης ΓΣΕΕ χρειάζεται μια ενωμένη ΑΡΙΣΤΕΡΑ που θα δώσει μαζί τους αγώνες για την εργασία, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μακάρι αυτό να μεταφραστεί σε μια ενιαία ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις εκλογές.
Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη καθώς η επικοινωνιακή υπεροπλία της Δεξιάς δεν μπορεί να νικηθεί αλλιώς.

Σας ευχαριστώ

Αλεξοπουλος Γεώργιος

Έπρεπε να κάνετε εσείς την επιθετική εξαγορά του σύριζα με χρήμα το απύθμενο πάθος σας και την στήριξη μας … τώρα όταν σκέφτεσαι ότι πρέπει να σβήσει κ σύριζα εντελώς για να ανέβει το μέρα σου ακούγεται λίγο ουτοπικό εάν όχι και λάθος. Γιατί ο σύριζα με μια φορά που κυβερνησε έγινε κυβερνητικό κόμμα και έχει βάση που θα του δίνει πάντα 15 %.. αυτό θα έπρεπε να το εκμεταλευτειτε και σαν δούρειος ίππος να συγκεντρώστε άλλο ένα 20 % γύρω σας να φτάσετε στο 35% . Απλά μαθηματικά..

Ουρανία Πατελη

Το θέμα είναι ότι πρέπει όλες και όλοι να συμμετέχουμε χωρίς αποκλεισμούς .Να συμμετέχουμε παντού Να ακούγεται η γνώμη μας !!

Χρηστος Παρισης

Η απολυτη Ουτοπια,δηλαδη… Οι. οποιεσδηποτε ελιτ, ΠΟΤΕ δεν το επετρεψαν αυτο,ουτε θα το επιτρεψουν. Η λεγομενη “Αριστερα” υπαγεται και αυτη στον ιστορικο αυτο κανονα. Χαρακτηριστικο παραδειγμα, οτι οι αριστερες η “αριστερες” ελιτ ουδεποτε θελησαν- ουτε προκειται- να εφαρμοσουν τον Μαρξισμο στους …εαυτους των, στη δικη τους δηλαδη δραση και Ιστορια. Τα ειχε επισημανει εκατο χρονια πριν ο μεγαλος Karl Korsch, εννοειται οτι τιποτε δεν αλλαζει με περιγραφες και ευχολογια.

Ευγένιος Δελαπατρίδης

Ανατρέχοντας κανείς στα επίσημα αποτελέσματα του υπ. εσωτερικών (φωτο) παρατηρεί στη σχετική σήμανση πως η κομματική προέλευση της επικεφαλής του συνδιασμού τής “Ανυπότακτης Αττικής” είναι η ΛΑΕ και υποστηρίζεται από αυτή αποκλειστικά! Τούτο συμβαίνει και σε όλες τις περιφέρειες με υποψήφιους της ΛΑΕ που στήριξε το Μέρα25. Κεντρική Μακεδονία-Δυτική Έλλαδα-Πελοπόννησο.
Από την άλλη μεριά ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ δείχνει κάπως πιο “συντροφικός¨ καθώς αναφέρει στους συνδιασμούς του “στήριξη από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς” χωρίς να τις κατονομάζει φυσικά.(Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Δήμος Αθηναίων με τον Παπαδάκη-Δήμος Πειραιά κα).
Ο Πελετίδης στην υποψηφιότητά του στο Δήμο Πάτρας έκανε ό,τι και η ΛΑΕ δηλώνοντας στο Υπ. Εσ. πως στηρίζεται αποκλειστικά από το ΚΚΕ. Αυτό μάλλον ήταν και το πλέον αναμενόμενο.
Όλοι οι προαναφερόμενοι συνδιασμοί και όχι μόνο, στηρίχτηκαν επίσημα από το Μέρα25 κανείς όμως δεν το αναφέρει. (7 περιφέρειες & 28 δήμοι). Το Μέρα25 είναι ανύπαρκτο στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2023 στη σελίδα του Υπ. Εσ. με την ιδιότητα του κομματικού υποστηρικτή.
Εύλογα θα σκεφτεί κάποιος πως αυτά δεν ανήκουν στον πυρήνα της πολιτικής και είναι λεπτομέρειες. Αν όμως γίνει η αναγωγή στον στερεοτυπικό φορμαλισμό που διέπει αυτούς τους πολιτικούς χώρους θα κατανοήσει πως το Μέρα25 από σαλπιστής της ενωμένης αριστεράς διολισθαίνει σε “μουτζούρη” της.
Οι υποψήφιοι της ΛΑΕ υποστηρίχτηκαν εμφατικά από το Μέρα25 με σωρεία ανακοινώσεων, στελέχωση των ψηφοδελτίων με μέλη του, καθώς και με χαιρετισμούς του Γιάνη σε εκδηλώσεις της “Ανυπότακτης Αττικής”. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά κανόνα, οι υποψήφιοι των κατά τόπους “ανυπότακτων” με τους περισσότερους σταυρούς, προέρχονται απο τη ΛΑΕ και είχαν επίσης πρωτεύσει στις βουλευτικές εκλογές του Μάη σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες κάτι που σημαίνει πως η επίδοσή τους προέρχεται από κομματικούς μηχανισμούς-πυρήνες της ΛΑΕ και όχι από την προτίμηση των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό βοηθά και η αλφαβητική κατάταξη των επιθέτων τους. Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζουν πολύ καλά τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη της ΛΑΕ που έφαγαν τα νιάτα τους στα “εκλογομαγειρεία” των κομματικών μηχανισμών που κατά καιρούς υπηρέτησαν.
Άξιος ο μισθός τους…

IMG_2258.jpg

 Η ανακοίνωση της ΛΑΕ γράφει:

Το ΜΕΡΑ25, συλλογικότητες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αγωνιστικές συλλογικότητες και κινήματα, ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό προσκλητήριό μας. Το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με εξαιρέσεις, που δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα) αρνήθηκαν.

Η ΛΑΕ ΑΑ συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με μέλη και φίλους της και στηρίζει τις ενωτικές, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις:


( https://www.laiki-enotita.gr/2023/09/29/anakoinosi-tis-p-g-lae-aa-gia-tous-syndyasmous-pou-stirizei-stis-aftodioikitikes-ekloges/ )

Κατά την γνώμη μου, το ζήτημα είναι γιατί αυτό αναγράφεται στα επίσημα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ. Η πρώτη που θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί είναι η ΛΑΕ, διότι αντιφάσκει με την παραπάνω ανακοίνωση της. Αν δεν το κάνει, και δεν ζητήσει διόρθωση, πρόκειται περί “διγλωσσίας”…

Ευγένιος Δελαπατρίδης

Αγαπητέ Γιώργο,
Εγώ θα έκανα διαφορετική προσέγγιση από τη δικιά σου. Οι δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά από τους ίδιους τους συνδιασμούς προς το ΥΠ.ΕΣ. για την κομματική προέλευση του επικεφαλής και τις όποιες στηρίξεις. Άρα αφού Τσίχλη Χαραλαμπίδου Χ”Λάμπρου και Μιχαλόπουλος σε Αττική κεντ. Μακεδονία δυτ. Ελλάδα και Πελοπόννησο αντίστοιχα, δήλωσαν μόνο το ΛΑΕ ως υποστηρικτή, φαίνεται πως ήταν σκοπούμενη και συντονισμένη κομματική πρακτική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ραιδεστινός στην περιφέρεια Ιονίων και η Κέκη στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν δήλωσαν ούτε κομματική προέλευση ούτε στήριξη.
Πλέον η ΛΑΕ έμμεσα καταγράφει δυνάμεις πολλαπλάσιες των πραγματικών της, στην πλέον επίσημη βάση δεδομένων, αυτή του Υπ.Εσ. εκεί που θα ανατρέξει και κάποιος μελλοντικός ερευνητής. Φαίνεται πως κάποιοι επαγγελματίες “ανυπότακτοι” δεν υποτάσσονται ούτε στην πολιτική ηθική.

Δεν γνώριζα ότι αυτό αναγράφεται μετά από δήλωση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Τότε πράγματι πρόκειται περί “διγλωσσίας”, άλλα γράφουν στις ανακοινώσεις και άλλα λένε και κάνουν από πίσω... Είναι δείγμα αναξιοπιστίας, που προφανώς θα πρέπει να υπάρξει και δημόσια ανακοίνωση από το Μέρα25 για αυτό συμβάν. Παρόμοιες συμπεριφορές, δεν πρέπει να μένουν στο επίπεδο των “ψιθύρων” αλλά θα πρέπει να καταγγέλλονται δημόσια, διότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Πως μπορείς να συνεργάζεσαι και να συζητάς για την “ανασυγκρότηση της Αριστεράς” με πολιτικά σχήματα που χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές;

Cuba4

Η ΛΑΕ δεν έστειλε ενημέρωση. Ούτε της ζητήθηκε από το Υπουργείο. Στις επανειλημμένες απόπειρες του ΜέΡΑ25 προς Singular και ΥΠΕΣ να αναρτηθούν οι υποστηρίξεις του προς αυτοδιοικητικά σχήματα (είχαν σταλεί και τα σχετικά mails) δεν υπήρξε ούτε ανταπόκριση ούτε απάντηση.

Γιώργος Καλαντζόπουλος

 Η ΛΑΕ ως ΛΑΕ καλά έκανε και δεν έστειλε ενημέρωση και κακώς το ΜέΡΑ25 έκανε επανειλημμένες απόπειρες του ΜέΡΑ25 προς Singular και ΥΠΕΣ να αναρτηθούν οι υποστηρίξεις του προς αυτοδιοικητικά σχήματα. Αυτό το ζήτημα αφορά τους/τις επικεφαλείς των ψηφοδελτίων. Αυτοί είναι ο υπεύθυνοι για την “ταυτότητα” της παράταξης…

Η επικεφαλής για την ΑΤΤΙΚΗ, από τις 9/10 ήδη έχει σχετικά e-mails στο ΥΠΕΣ.

ΥΠΕΣ_ΠΕ.jpg
Ευγένιος Δελαπατρίδης

Νομίζω πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Οι δηλώσεις γίνονται από τους επικεφαλής των συνδιασμών και μόνο. Το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες 3 περιφέρειες υποψηφίων της ΛΑΕ (Χαραλαμπίδου Χ”Λάμπρου Μιχαλόπουλος). Έστειλαν και αυτοί το ίδιο mail?
Ωραία, ας πιστέψω πως έχουν δίκιο πως οι σημάνσεις κομματικής στήριξης μπήκαν χωρις να ερωτηθούν όπως βλέπω στο mail και μάλιστα σε τόσες περιφέρειες. Βούτυρο στο ψωμί τους να καταγγείλουν δημόσια τις σκοτεινές και παράλληλες προσπάθειες του κράτους να αλλοιώσει βουλήσεις συνδιασμών και κομμάτων και δη της νέας ενωμένης αριστεράς που τους κατατρόμαξε με τις εκλογικές της επιδόσεις.
Γιατί λοιπόν οι διαρροές; τι εξυπηρετούν;
Αν η διαρροή των mail είναι αυθεντική και εφόσον αποστολέας είναι η Τσίχλη τότε είναι εκείνη που αρχικά το διέρευσε. Δεν έχει στόμα να τοποθετηθεί η ίδια δημόσια γι αυτή την κρατική αυθαιρεσία; Να καταγγείλει και να κινηθεί νομικά εφόσον αποδεικνύεται τεχνικά σε απόλυτο βαθμό ποιος τοποθέτησε τις σημάνσεις;
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή το καταγγέλουν όλοι (Τσίχλη-Χαραλαμπίδου-Χατζηλάμπρου-Μιχαλόπουλος-ΛΑΕ-Μέρα25) ή αλλιως αν παραμείνουν σε mail και διαρροές νομιμοποιείται ο καθένας να σκεφτεί πως πρόβαινουν σε τακτικισμούς διότι τους τσάκωσαν με τη γίδα στην πλάτη. Έστειλαν τα mail στο βρόντο, αφού μαθεύτηκε το ζήτημα και το έκαναν γνωρίζοντας πως μετά την παρέλευση των προθεσμιών δεν αλλάζει κάτι, απλά για τη διαρροή…

Ευγένιος Δελαπατρίδης

Νομίζω πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Οι δηλώσεις γίνονται από τους επικεφαλής των συνδιασμών και μόνο. Το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες 3 περιφέρειες υποψηφίων της ΛΑΕ (Χαραλαμπίδου Χ”Λάμπρου Μιχαλόπουλος). Έστειλαν και αυτοί το ίδιο mail?
Ωραία, ας πιστέψω πως έχουν δίκιο πως οι σημάνσεις κομματικής στήριξης μπήκαν χωρις να ερωτηθούν όπως βλέπω στο mail και μάλιστα σε τόσες περιφέρειες. Βούτυρο στο ψωμί τους να καταγγείλουν δημόσια τις σκοτεινές και παράλληλες προσπάθειες του κράτους να αλλοιώσει βουλήσεις συνδιασμών και κομμάτων και δη της νέας ενωμένης αριστεράς που τους κατατρόμαξε με τις εκλογικές της επιδόσεις.
Γιατί λοιπόν οι διαρροές; τι εξυπηρετούν;
Αν η διαρροή των mail είναι αυθεντική και εφόσον αποστολέας είναι η Τσίχλη τότε είναι εκείνη που αρχικά το διέρευσε. Δεν έχει στόμα να τοποθετηθεί η ίδια δημόσια γι αυτή την κρατική αυθαιρεσία; Να καταγγείλει και να κινηθεί νομικά εφόσον αποδεικνύεται τεχνικά σε απόλυτο βαθμό ποιος τοποθέτησε τις σημάνσεις;
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή το καταγγέλουν όλοι (Τσίχλη-Χαραλαμπίδου-Χατζηλάμπρου-Μιχαλόπουλος-ΛΑΕ-Μέρα25) ή αλλιως αν παραμείνουν σε mail και διαρροές νομιμοποιείται ο καθένας να σκεφτεί πως πρόβαινουν σε τακτικισμούς διότι τους τσάκωσαν με τη γίδα στην πλάτη. Έστειλαν τα mail στο βρόντο, αφού μαθεύτηκε το ζήτημα και το έκαναν γνωρίζοντας πως μετά την παρέλευση των προθεσμιών δεν αλλάζει κάτι, απλά για τη διαρροή…

 Να τι κάνουν οι “ψίθυροι” όταν δεν διαψεύδονται δημόσια… (από https://ashtonhar.blogspot.com/2023/10/blog-post.html )

ANTARΥΑ-ΛΑΕ.jpg
Ορεστης

Το βασικό είναι σήμερα, να υπάρχει ένας χώρος της αριστεράς, που να έχει κάνει μια ουσιαστική τομή με το παρελθόν της αριστεράς, που βασικά το πρόβλημα της είναι ενα: η έλλειψη δημοκρατίας στην δομή του κόμματος, ή λήψη των αποφάσεων από τα πάνω, και η επικύρωση τους από κάτω. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της αριστεράς είναι η έλλειψη δημοκρατίας. Το μερα25 με τις ρηξικελευθες και γενναίες προτάσεις του, πρέπει να μετασχηματιστει σε ζωντανό φορέα παραγωγής πολιτικής όπου όλα τα σύγχρονα μέσα θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πολιτικής και συμμετοχικής πραγματικής δημοκρατιας. Αυτό πρέπει να απαντηθεί γενναία από το μερα25. Το δεύτερο είναι, αυτό που ήδη κάνει, η ζύμωση και πρόταση θέσεων, που να αντανακλούν και να φέρουν, την ρεαλιστική και ανυπακοή, αυτό θεωρώ ήδη γίνεται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά χάνει πάρα πολύ σε τοπικό. Ποια είναι εκείνα τα απτά παραδείγματα και ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν σε δήμους κλπ, με συμμαχίες που να δείχνουν και ξεκάθαρα (στην πραξη) μα αφήνουν αποτύπωμα της ρεαλιστικης ανυπακοής. Πχ σκουπίδια, ενέργεια, δομες αλληλεγγύης κ.α. . Πρέπει να γίνουν απτά πράγματα,δομες που θα αφήνουν σε δήμους και κοινότητες μετρησιμα οραματικα οφέλη στο σήμερα. Με συμμαχίες και έχοντας παραχθεί με παραγωγή πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω, από πάνω προς κάτω και φυσικά οριζόντια (συμμαχιες)

VasPanselinos

“Στη βάση κάθε συζήτησης εξυπακούεται ένα σιωπηρό συμβόλαιο. Χωρίς αυτό έχουμε ίσως πολλούς παράλληλους μονολόγους, αλλά δεν έχουμε διάλογο. Για την ώρα είμαστε η χώρα των παράλληλων μονολόγων”.-Γ.Σεφέρης

Φρυσουλης Γιάννης

Σητεία, Νοέμβριος 2023

 
 
 

Κείμενο Οργάνωσης Βάσης ΜέΡΑ25Σητείας

 
• Το ΜέΡΑ25 είναι κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, μάχεται για την καπιταλιστική ανατροπή, ενός απάνθρωπουοικονομικού-πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί ούτε να εξανθρωπιστεί, παρά να ανατραπεί.
Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, στέκεται πλάι στα κινήματα κοινωνικής απελευθέρωσης, παλεύει για ίσα δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το ΜέΡΑ25 είναι το κόμμα της οικολογικής αριστεράς. Αρθρώνει μια διαφορετική πρόταση για τομείζον πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής, αντίθετη από την περιβόητη «πράσινη» μετάβαση των πολυεθνικών και της οικονομικής ολιγαρχίας.
Ο διεθνιστικός του χαρακτήρας το τοποθετεί δίπλα σε λαούς που αγωνίζονται για κοινωνική απελευθέρωση,δικαιοσύνη και προκοπή.
Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς που μετά τις απανωτές ήττεςτων προηγούμενων χρόνων, παραμένουν πολιτικάάστεγοι και αναζητούν πολιτικό υποκείμενο να στεγαστούν. Aπαλλαγμένο από ηγεμονίες προχωράει μπροστά προσδοκώντας να εκφράσει κάθε προοδευτικό άνθρωπο που δεν εκφράζεται από τα κόμματα του κατεστημένου.
 
• Στις εκλογές του 2023 το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή και γνώρισε δύο εκλογικέςήττες. Οι αιτίες συγκεκριμένες:
Η ανύπαρκτη οργάνωση σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από τα συστημικά ΜΜΕ είχαν σαν αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να μη γνωρίζει ποιοιείμαστε και τι θέλουμε. Οι ελάχιστες (όχι με δίκη τουευθύνη) εμφανίσεις του Γραμματέα στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κενό.Έλειψε η προσωπική και ουσιαστική πολιτική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, ο κόσμος δεν έμαθε ποτέ τις θέσεις μας για τοπικά, περιφερειακά και εθνικά προβλήματα.
Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην επικοινωνιακήθύελλα της ΝΔ που στόχευε κατά κύριο λόγο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, που επέμενε σε συνεργασίεςχωρίς στρατηγική και με λάθος τακτική. Μας πήρε καιμας η μπάλα, βάζοντας στο κάδρο και το ΜέΡΑ25:«Με τον Βαρουφάκη θα συνεργαστείτε;», «Που θα πληρώνουμε Δήμητρες;», κτλ.
Το λάθος μας δεν ήταν το σχέδιο Δήμητρα και οι άλλες προχωρημένες για τα ελληνικά δεδομένα θέσεις μας.Εδώ να σημειώσουμε ότι καλώς είχαμε κυβερνητικόπρόγραμμα και θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι γι’αυτό. Δεν είναι μικρομεγαλισμός αυτό, αλλά υπεύθυνηστάση απέναντι στους πολίτες που θα έπρεπε να καλούνται να ψηφίζουν με βάση αυτό. Όταν όμως δεν μπορείς να τα στηρίξεις και να τα επικοινωνήσεις στονκόσμο, λόγω εξωγενών και εσωγενών παραγόντων,γυρίζει μπούμερανγκ. Μια ισχυρή οργανωτική δομή και δουλειά στην κοινωνία θα έφερναν διαφορετικά αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία με την ΛΑΕ δεν πρόσφερε θετικά, είτε σε επίπεδο ψήφων, είτε σαν εικόνα στην κοινωνία. Τα αποτελέσματα των εθνικών και περιφερειακών εκλογών το επιβεβαιώνουν.
Η συνεργασία με οργανώσεις και συλλογικότητεςτης αριστεράς που έχουν κλείσει τον πολιτικό τους κύκλο, μόνο σαν τροχοπέδη μπορούν να λειτουργήσουν στην εξέλιξη του ΜέΡΑ25 σαν κόμμα της σύγχρονης αριστεράς. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτές οι οργανώσεις έχουνελάχιστες έως μηδενικές κοινωνικές αναφορές,διακατέχονται από μέγιστη αυτοαναφορικότητα και δεν εκφράζουν σχεδόν κανέναν. Δεν μηδενίζουμετην προσφορά τους στους κοινωνικούς αγώνες και στην αριστερά, αλλά κάποτε έρχεται το τέλος.
Θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε προς τα που «κοιτάμε» όταν μιλάμε για διάλογο και με ποιεςοργανώσεις – κοινωνικές ομάδες – κόμματα προσβλέπουμε να τον κάνουμε. Μπορεί σε ένα κόμμα ο διάλογος και η διαφορετική άποψη να είναι η μέγιστη πράξη Δημοκρατικότητας στο εσωτερικότου, αλλά έχοντας πολλά παραδείγματα προς αποφυγήν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιλεκτικοί. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
 
• Θεωρούμε το συνέδριο του Δεκεμβρίου σαν «ιδρυτικό» συνέδριο του ΜέΡΑ25. Ξαναϊδρύεται το ΜέΡΑ25 μαθαίνοντας από τα λάθη και τις ήττες του.Κατά «παράδοξο» αλλά ερμηνεύσιμο λόγο, μετά τηνήττα μας προσέγγισε πολύς κόσμος που δεν είχε προηγούμενη επαφή μαζί μας.
Θεμελιώδες: Να βρεθούμε μαζί τους με φυσική παρουσία δίκη μας και προσπάθεια άμεσουστησίματος οργανώσεων βάσης.
Επιμένουμε ότι ο προσανατολισμός μας πρέπει και τώρα αλλά και στη συνέχεια να είναι οι χιλιάδες αριστεροί ανένταχτοι που αναζητούν πολιτική στέγη.Στην παρούσα φάση προηγείται το πολιτικό και οργανωτικό δυνάμωμα του ΜέΡΑ25.
Η συγκυρία, μετά τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, ευνοεί την ένταξη στις τάξεις μας μελών και ψηφοφόρων του. Δεν μας ενδιαφέρουν επώνυμα πρωτοκλασάτα στελέχη για προφανείς λόγους.
 
• Θα θέλαμε να σταθούμε στο κεφάλαιο 7 της εισήγησηςτης Κ.Ε.
Συμφωνούμε ότι πρέπει και επιβάλλεται να γίνειδιάλογος στην κοινωνία με τα κινήματα, σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κτλ. Οι αλληλεπίδρασημε αυτούς τους χώρους μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει σε όλους μας. Ενστάσεις όμως υπάρχουνστο διάλογο, σε πολιτικό επίπεδο, με τις υπάρχουσεςοργανώσεις του χώρου. Πιο πάνω εξηγήσαμε τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο. Αυτό που μας ξενίζει,τόσο στο πολιτικό όσο και στο οργανωτικό επίπεδο, είναι η διαφαινόμενη πρόθεση, πέρα της εκλογικής ή μετωπικής συμμαχίας, μιας μελλοντικής ίσως «ενοποίησης» του χώρου με το ΜέΡΑ25. Αλήθεια σύντροφοι, μας ενδιαφέρει να προκύψει μετά από ατέρμονες και χρονοβόρες διαδικασίες ένα κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ; Στην παρούσα φάση θα ήταν καταστροφικό πισωγύρισμα. Σε πολλά σημεία του, τοκεφάλαιο 7 των θέσεων διακατέχεται από ένα βουλησιαρχικό πνεύμα υπερεκτιμώντας δυνατότητες και δυνάμεις του χώρου.
 
• Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες αναφορές γύρω από την πράσινη μετάβαση και τις συνέπειες αυτής. Η περιοχή της Σητείας έχει το θλιβερό προνόμιο να ηγείται αυτών των εξελίξεων καθώς σε εμάς παράγεται το 42,75% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΒΑΠΕ της Κρήτης. Υπάρχουν 149 ανεμογεννήτριες, προβλέπεται άμεση εγκατάσταση άλλων 106 , 4 αδειοδοτημένα ηλιοθερμικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κτλ. Η καταστροφή που συνεπάγονται όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητη.
Πριν προτείνουμε τι και πως πρέπει να εγκατασταθεί θα πρέπει να απαντήσουμε σε τρία κεφαλαιώδηερωτήματα:
1. Είναι η ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό;
2. Ποιος την παράγει και για ποιο σκοπό;
3. Το πιο σημαντικό: Η πράσινη μετάβαση θα γίνει μετο ίδιο παραγωγικό μοντέλο του προηγούμενου αιώνα αλλάζοντας μόνο το καύσιμο;
Η συνεχής υπερπαραγωγή – υπερκατανάλωση θα δώσειτην χαριστική βολή στο ήδη μισοκατεστραμμένοπεριβάλλον. Πρέπει να αναδείξουμε ότι καπιταλισμός και πράσινη μετάβαση είναι έννοιες ασύμβατες.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα σαν Ο.Β. Σητείας έχουμε επεξεργασμένες θέσεις που θα αναλυθούν διεξοδικάόταν θα ξεκινήσει η αντίστοιχη θεματική συζήτηση.

Themistoklis

Μήπως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ακριβείς στην διαδικασία του τι θα κάνουμε ακριβώς? Γιατί με γενικολογίες δεν γίνεται τίποτα.